Donaris 930 x 122

Arges

DOSAR PENAL PENTRU UN AFACERIST DIN ARGEȘ

Poliţiştii din Argeş au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit pentru tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare de bani. Au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 16.000.000 de lei.

Citiți și: Operațiune fulger în Argeș: Poliția impune ordinea cu amenzi pe bandă rulantă!

„Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare de bani, ocazie cu care au propus trimiterea în judecată a 15 persoane.

Din cercetări poliţiştii au stabilit că în perioada 2008 – 2012 administratorul unei societăţi comerciale cu obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, ar fi tăiat fără drept 26.833,77 DE metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha DE terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu, Nucşoara şi Lereşti din judeţul Argeş.

Citiți și: Accident, mașină răsturnată. Tânără de 22 de ani, rănită și dusă la spital. 

Pentru săvârşirea infracţiunilor acesta ar fi beneficiat de sprijinul unor funcţionari silvici, care ar fi avut rolul de a încadra arbori sănătoşi în produse accidentale.

Activitatea infracţională ar fi constat în sustrageri de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Persoanele cercetate nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii toate veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi a materialului lemnos, precum şi sumele reale plătite cu titlul de salariu angajaţilor, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.560.388 de lei. De asemenea, aceştia ar fi disimulat adevărata provenienţă a sumei de 8.361.829,5 lei – provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional – sub forma unor achiziţii de terenuri forestiere urmate de vânzarea masei lemnoase, precum şi sub forma unor restituiri de împrumuturi.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat şi confiscării speciale a bunurilor dobândite din săvârşirea de infracţiuni organele de urmărire penală au instituit măsuri asiguratorii în valoare de circa 16.000.000 de lei. În cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 273.895 de lei ca urmare a achitării voluntare a prejudiciului de către o parte dintre persoanele cercetate.

Dosarul penal a fost trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş cu propunere de trimitere în judecată a 15 persoane fizice şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare de bani.”, anunță Biroul de Presă al Poliției argeșene.

Persoana juridică trimisă în judecată se numește SC Andris SRL, firmă al cărei patron este Ion Andrei, supranumit „Brânză”. Firma este din satul Gănești, comuna Pietroșani. (Foto Arhivă: libertatea.ro)

Supernova_2022_supersobota_web_banner_555x222_ROM

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 pe 90 Costache