930 x122 grota rece

experimentul

Ești piteștean? NU TREBUIE SĂ RATEZI ASTA!

În zilele de 11 și 12 decembrie vor avea loc în Pitești două evenimente complementare în cadrul unuia dintre cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului.

Citiți și: Povestea care a adus bucurie și magie în Pitești!

Proiectul „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România” a fost dezvoltat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în colaborare cu Asociația ROST și alte numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate, cu sprijinul programului „Europa pentru Cetăţeni” al Uniunii Europene. Astfel, pentru miercuri, 11 decembrie, la ora 17, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” este programată proiecția filmului „În spatele cortinei”. Este primul documentar de lung metraj realizat în condiţii tehnice de excepţie care prezintă instaurarea comunismului în România şi câteva dintre efectele sale tragice asupra populaţiei. Documentarul durează 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă. Discuţiile pe marginea subiectului vor continua în aceeași seară, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Joi, 12 decembrie, tot de la ora 17 și tot la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, vor fi lansate un album foto-documentar și două reviste de benzi desenate. Albumul reprezintă prima încercare de popularizare a subiectului rezistenţei armate anticomuniste și se centrează pe istoria a şase grupuri care au activat în munţi în perioada 1947-1958, respectiv cele conduse de Toma Arnăuţoiu, Gheorghe Arsenescu, Leon Şuşman, Teodor Şuşman, Ion Gavrilă Ogoranu şi Nicolae Dabija. Cele două volume, intitulate „Experimentul Pitești. Umilința” și „Experimentul Pitești. Păpușarii”, fac parte din colecția de benzi desenate dedicată fenomenului Piteşti, una dintre cele mai inumane acțiuni represive din întreaga istorie recentă, care s-a desfășurat între anii 1949 și 1951.

Citiți și: Proiecție memorabilă la Pitești: Detalii inedite despre bijuteria cinematografică a României

După lansarea din Pitești, proiectul va beneficia de un turneu de promovare în Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov, Berlin, Riga, Ljubljana, Bialystok şi Stockholm.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Occupation Of Latvia Research Society (Letonia), Study Centre for National Reconciliation (Slovenia), Berlin-Hohenschönhausen Memorial (Germania), The Institute for the Information on Communist Crimes (Suedia), Orthnet Foundation (Polonia), Institutul Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase, Asociația „Sf. Mina”, Fundaţia „Konrad Adenauer:, Fundaţia „Aspera”, „Fundaţia Arsenie Boca”, Fundaţia „Sfinţii Închisorilor”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Biblioteca Naţională a României, Muzeul Benzii Desenate, We Are Here, Five’s și GMP Advertising.

PIZZERIA SAPORI 555 222
Pizza Sapori Italia 570 90