930X122 MAIA

elevi

Naveta elevilor va putea fi decontată

Naveta elevilor va putea fi decontată.

Citiți și: Bătaie de joc! Cât dă statul pentru hrana elevilor

Elevii care nu merg la școală în localitatea unde locuiesc vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu și cea în care urmează cursurile școlare, potrivit unui proiect de ordonanță adoptat de Executiv. Astfel, această măsură va permite ca toți elevii din țara noastră să beneficieze de transport gratuit la școală, indiferent că fac școala în localitatea de domiciliu sau nu.

Proiectul de OUG adoptat de Guvern stabilește, în primă fază, cum va asigura statul transportul elevilor care trebuie să facă naveta.

Citiți și: Anumiți elevi pot promova doi ani școlari într-unul

„Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”, scrie, mai exact, în proiect.

În prezent, Legea educației naționale nr. 1/2011 stabilește că elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public, iar decontarea se face prin unitatea de învățământ la care învață aceștia.

Precizări

Potrivit proiectului de OUG, decontarea transportului va putea fi făcută și de către elevii care locuiesc la internat sau în gazdă. Totuși, spre deosebire de cei care trebuie să facă naveta zilnic, elevii din internat vor beneficia de decontarea a doar opt călătorii dus-întors pe semestru.

În plus, elevii vor putea solicita acordarea sumei necesare acoperirii cheltuielilor de transport în avans, cu decontare în luna următoare.

Decontarea cheltuielilor de transport se va face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/ lună pentru distanța de trei kilometri. Pentru distanțele cuprinse între trei și 50 de kilometri, suma de 30 de lei/lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

Dacă, totuși, vor exista elevi care nu locuiesc la internat sau gazdă, ce vor trebui să facă naveta pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, li se va deconta suma aferentă distanței de 50 de kilometri, la care, pentru distanțele ce depășesc această valoare, se va adăuga un leu/ kilometru/lună.

555×222  MAIA

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3