930×122 CAPRA 5

codul consumului

OBLIGATORIU! INSTRUCȚIUNI ÎN ROMÂNĂ PENTRU ACESTE PRODUSE

Obligatoriu! Instrucțiuni în română pentru aceste produse. Produsele de import vor trebuie să aibă obligatoriu instrucțiuni în limba română, potrivit unui proiect legislativ inițiat în Senatul României, care își propune să modifice în acest sens Codul consumului.

Citiți și: Pitești. Mai mare râsul: elev prins cu ,,mâța în sac” la BAC

“(1)Pentru produsele de folosință îndelungată, acestea trebuie să fie însoțite de certificatul de garanție și, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declarația de conformitate, precum și de cartea tehnică ori de instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare, întreținere, eliberate de către producător, conform prevederilor legale.

(2)Documentele de însoțire prevăzute la aliniatul (1) sunt redactate obligatoriu în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.”, se arată în proiect.

Citiți și: Bătaie între parlamentarii moldoveni, din cauza limbii române

Proiectul se referă mai ales la electronice, electrocasnice, calculatoare, telefoane mobile, console de jocuri, jocuri video și softurile acestora, dar și la mașinile care au computer la bord, GPS ori alte facilități electronice:

“(3) Toate produsele electronice și electrocasnice trebuie să aibă meniul și setările produsului în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.

Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile și softurile acestora trebuie să fie și în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.

Mașinile și utilajele care au calculator la bord, GPS sau alte facilități electronice trebuie să aibă meniul și setările în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.”

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat mai întâi de Senat, iar apoi de Camera Deputaților. Obligativitatea va fi valabilă pentru produsele fabricate ulterior adoptării proiectului. Proiectul poate fi citit AICI.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90