New Profesional Consult 930 x 122

agresiune sexuală

Pedepse mai aspre pentru violatori și pentru cei care abuzează sexual minorii

Pedepse mai aspre pentru violatori și pentru cei care abuzează sexual minorii

Citiți și: Poliția face lumină în cazul scandalului din stația de autobuz

Parlamentul României are în dezbatere un proiect de lege inovator în material sancționării infracțiunilor sexuale.

Proiectul modifică și definiția infracțiunii de viol, în sensul că aceasta include raportul sexual, dar și raportul sexual anal cu o persoană, săvârșite prin constrângere, prin punerea în imposibilitate a victimei de a se apăra ori de a-și exprima voința, iar pedeapsa va fi închisoarea de la 5 la 10 ani.

Citiți și: Exclusiv. El este profesorul de la ,,Brătianu” care a scandalizat un oraș!

Se pedepsește, conform acestei inițiative legislative, cu închisoarea de la 7 la 12 ani, atunci când infracțiunea de viol are loc împotriva unei victime care se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul agresorului.

Cu aceeași pedeapsă urmează să fie pedepsită fapta, dacă ea a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care conviețuiește cu victima.

Pușcărie de la 7 la 12 ani

Va fi sancționată fapta de viol comisă cu scopul producerii de materiale pornografice, dacă făptuitorul se folosește de autoritatea funcției sale sau dacă fapta a fost săvârșită de două sau mai multe persoane împreună.

Pedeapsa crește de la 7 la 15 ani de pușcărie în cazul violului care a avut ca urmare vătămarea corporală sau care a pus în pericol viața victimei în orice mod sau dacă victima se afla în perioada sarcinii ori dacă fapta de viol a avut ca urmare avortul.

De asemenea, cu închisoarea de la 7 la 15 ani se pedepsește violul dacă victima se afla în stare de vulnerabilitate vădită, datorată vârstei, bolii, unui handicap fizic sau psihic, unei situații de dependență sau precarității situației sale economice sau sociale.

La fel și dacă fapta a fost comisă prin folosirea sau amenințarea unei arme ori dacă victimei i-au fost administrate alcool sau orice substanță care îi afectează discernământul.

În situația în care fapta de viol a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este cuprinsă între 10 și 20 de ani de închisoare.

Violul asupra minorilor

Un punct distinct al modificărilor ce se vor a fi aduse, prin intermediul acestui proiect de lege, Codului penal vizează violul săvârșit asupra unui minor. Faptă definită distinct, în funcție de vârsta victimei.

Astfel, raportul sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 15 ani urmează să fie pedepsit cu închisoarea de la 7 la 12 ani.

Dacă fapta a fost comisă împotriva unui minor, prin constrângere, pedeapsa este de la 7 la 15 ani de închisoare.

Iar cuantumul pedepsei se majorează cu cinci ani de închisoare dacă fapta de viol a fost săvârșită de un membru de familie.

Dacă minorul agresat se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul agresorului pedeapsa crește cu cinci ani.

Actul sexual cu un minor se pedepsește, potrivit aceluiași proiect de lege, cu închisoarea de la 2 la 7 ani, dacă minorul are vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani.

Dacă minorul are vârsta cuprinsă între un an și 18 ani și dacă adultul este membru de familie al minorului, dacă minorul se află în îngrijirea acestuia sau dacă actual sexual a pus în primejdie viața minorului, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 9 ani.

Noutatea adusă legislației prin acest proiect de lege este aceea că actul sexual cu un minor ar putea să nu fie deloc sancționat din punct de vedere al legii penale, dacă diferența de vârstă dintre făptuitor și victimă depășește trei ani.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3