Donaris 930 x 122

benzina

S-AU SCUMPIT CARBURANȚII

Reducerea accizelor cu 32 de bani/litru (inclusiv TVA) aplicată de la 1 ianuarie 2020 atât pentru benzină, cât și pentru motorină s-a transmis integral în prețurile carburanților la pompă. Este concluzia Consiliului Concurenței, în urma monitorizării realizate prin intermediul platformei „Monitorul prețurilor”.

Citiți și: Se schimbă legislația privind comercializarea produselor

Totodată, în urma monitorizării, autoritatea de concurență a constatat că prețurile carburanților s-au menținut relativ constante la sfârșitul anului trecut, în perioada de la anunțul cu privire la reducerea accizelor și până la implementarea măsurii neînregistrându-se o tendință de majorare a acestora.

“Toate cele șase mari companii distribuitoare de carburanți la nivel național au redus prețurile cu cel puțin 32 de bani/litru, chiar dacă unele dintre ele au modificat prețurile în două etape și/sau cu o ușoară întârziere. Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul prețurilor reiese că:

Citiți și: Consiliul Concurenței a declanșat inspecții inopinate la Samsung, Altex, Flanco și eMAG

-OMV, Petrom, Rompetrol și Lukoil au scăzut prețurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii de accize din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât și pentru motorină;

-MOL a aplicat pe 1 ianuarie reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzină doar 36% dintre stații au scăzut prețurile cu 32 de bani/litru, restul aplicând reduceri între 34 și 42 de bani/litru, în timp ce pentru motorină numai 43% dintre stații au scăzut prețurile cu 32 de bani, restul aplicând reduceri între 34 și 40 de bani/litru;

-în rețeaua Gazprom prețurile carburanților au fost diminuate în două etape: -22 de bani/litru pe 31 decembrie 2019 și -10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020;

-SOCAR a transferat integral scăderea accizei în prețuri, dar cu o ușoară întârziere, modificările fiind aplicate pe 3 ianuarie”, ne informează Consiliul Concurenței.

Ulterior ieftinirii, însă, prețurile carburanților au crescut: “Pe 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut prețurile la pompă ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul creșterii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din perioada anterioară”, potrivit sursei citate.

Donaris 555×222

Comentarii

Donaris 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441