- Publicat de: ePitești
- 29-03-2017, ora 16:15
- Știri
SCENARIU HORROR: CUTREMUR DE 8 GRADE ŞI POTOP LA BARAJ
Scenariu horror: Cutremur de 8 grade şi potop la baraj. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş a desfășurat astăzi o simulare a unei intervenţii în situația producerii unei avarii la construcții hidrotehnice.
Citiți și: Noapte agitată! Cutremur într-o zonă total neașteptată!Scenariul exercițiului a fost următorul: În jurul orei 10 în zona epicentrului Vrancea se produce un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, cutremurul fiind înregistrat și de seismograful barajului Pecineagu.
Ca urmare a cutremurului, apare o avarie în sistemul energetic național. Personalul de tură al barajului încearcă pornirea grupurilor electrogene pentru acționarea echipamentelor hidromecanice aferente golirii de fund, dar acesta nu poate fi pornit.
Citiți și: România a fost zguduită de cutremur! Ce magnitudine a avutSunt informate telefonic și Ministerul Apelor și Pădurilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeș, ISU Argeș și Apele Române. Se dispune evacuarea oamenilor și a bunurilor din localitățile riverane (comunele Rucăr, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Cetățeni și Stoenești) și se acţionează conform planurilor locale de apărare împotriva inundațiilor. La Prefectura Argeş se convoacă rapid Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă și se iau măsuri pentru evitarea sau limitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi a pagubelor materiale.
Deversările controlate efectuate conduc la crearea unei unde de viitură și pun în pericol localitățile aflate în aval de barajul Pecineagu. La primăriile acestor localități se aplică Planurile Locale de apărare împotriva inundațiilor și se cere sprijinul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, al ISU şi al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea.
Scenariul a prevăzut și salvarea unor persoane surprinse de unda de viitură în zona barajului din Dragoslavele și căutarea-salvarea unor persoane din zona montană.
La exercițiu au participat ISU Argeș (cu două autocamioane de primă intervenție, două bărci, o motopompă, o autospecială pentru transport de victime multiple, o ambulanță SMURD şi 6 autospeciale de primă intervenție și comandă), jandarmi, salvamontişti, poliţişti şi specialişti ai Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea.