930X122 MAIA

craciun

SCUMP? CÂT NE COSTĂ MASA DE CRĂCIUN

Masa de Crăciun nu este nici anul acesta o ,,formalitate’’ din punct de vedere al costurilor, iar asta în special pentru cei care preferă produsele tradiţionale, fără conservanţi şi nitraţi.

Citiți și: O nouă firmă pe piața RCA! Prețuri sub medie!

Cât ne costă la producătorii tradiționali

Un kilogram de tobă comercializată de un producător tradiţional autorizat de Ministerul Agriculturii ne costă 49 de lei. La fel și un kilogram de caltaboş. Pentru un kilogram de jambon plătim 69 de lei. Tot la producătorii tradiţionali un kilogram de cârnaţi vânătoreşti costă 55 de lei, cârnaţii de curcan – 60 de lei, iar lebărul – 49 de lei. Pentru un kilogram de jumări scoatem din buzunar 70 de lei. Alte prețuri la producătorii tradiționali: un purceluş copt în afumătoare – 100 de lei kilogramul, muşchi de capră împletit – 170 de lei kilogramul şi pastramă de mistreţ – 200 de lei kilogramul. Un cozonac de două kilograme, care nu conţine amelioratori de gust, ne costă 80 de lei.

Citiți și: Criză de carburant! Lovitură puternică pentru șoferi

Trăgând linie şi adunând, rezultă că o masă tradiţională de Crăciun, dar fără piftie şi sarmale, ajunge să ne coste foarte scump: în jur de 600 de lei. Și asta fără băutură!

Cât ne costă în hipermarket

Cei care alegem să cumpărăm pentru masa de Crăciun dintr-un hipermarket vom plăti pentru un meniu complet între 300 şi 400 de lei. Faţă de producătorii tradiţionali, în hipermarket un kilogram de jambon costă 31 de lei, unul de cârnaţi de casă – 17, 3 lei, lebărul – 22 de lei, iar 200 de grame de caltaboş – 14, 5 lei. Oferta de mezeluri este completată de tobă (23 de lei kilogramul), kaiser (30 de lei), şuncă de casă (29, 6 lei) şi muşchi file (29, 5 lei). În aceste condiţii, un aperitiv destul de variat poate fi asigurat cu aproximativ 100 de lei.

Legumele necesare pentru salata de boeuf ne costă în jur de 10-20 de lei, la care se adaugă carnea, între 30 şi 50 de lei, şi maioneza. Costul unei salate pentru toată familia ajunge astfel la aproximativ 60 de lei, în timp ce ingredientele pentru o porţie de sarmale ne „ușurează” de alți 50 de lei, în medie. Pentru friptură, un kilogram de piept de curcan ne costă 40 de lei, iar unul de pulpă de curcan – 25 de lei. Kilogramul de piept sau pulpă de pui este în jur de 20 de lei, cotletul de porc – 16 lei kilogramul, iar pulpa de mânzat – 33 de lei pe kilogram. În hipermarket un cozonac poate fi cumpărat cu sume între 6 şi 60 de lei, în timp ce preţul unui kilogram de prăjituri este de 30-36 de lei. (Sursă: kfetele.ro)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA