NOR CURIER 930X122

Arges

Tender, petrolul și dosarele. Prospecțiunile din Argeș, la Parchet!

De câteva luni încoace, Prospecțiuni SA, firmă din București controlată de Ovidiu Tender, face în Argeș prospecțiuni geologice în căutarea unor zăcăminte de petrol. Potrivit ministrului de Interne, Radu Stroe, prospecțiunile au aviz de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Citiți și: Miraculos! Cum au scăpat 2 persoane după ce s-au răsturnat cu mașina

Agenții agricoli au bătut toba prin sate

În plus, reprezentanții societății ar fi informat în prealabil primăriile din comunele Cocu, Băbana, Vedea, Poiana Lacului, Moșoaia și Săpata asupra desfășurării prospecțiunilor. De asemenea, conform aceleiași surse, firma controlată de Ovidiu Tender a încheiat înțelegeri cu primăriile și cu locuitorii ale căror terenuri urmau să facă obiectul prospecțiunilor, înțelegeri  prin care se angaja să plătească despăgubiri. Pentru identificarea și informarea proprietarilor de terenuri s-ar fi apelat inclusiv la ajutorul agenților agricoli din primării.

Citiți și: Vremea rea nu ne lasă! Sunt în vigoare alerte meteorologice

Șapte dosare penale pentru tulburare de posesie

Ministrul Radu Stroe oferă informațiile într-un răspuns scris la întrebarea deputatului PNL de Argeș Theodor Nicolescu, parlamentar care i-a reclamat în acest caz „încălcările abuzive și ilegale de terenuri” de care s-ar face vinovată firma lui Ovidiu Tender. Cert este că Prospecțiuni SA s-a ales cu un număr de 7 dosare penale pentru tulburare de posesie, ca urmare a plângerilor depuse la Poliție de către proprietari de terenuri: 4 de la locuitori din comuna Poiana Lacului, 2 din Băbana și unul din Moșoaia. Pe rol au rămas, însă, doar 4 dosare. Celelalte 3 (două de la Poiana Lacului și unul de la Băbana) au fost închise pentru că proprietarii și firma s-au împăcat. Cercetările penale în dosarele rămase în lucru sunt făcute de Poliția Judiciară, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

„Prospecțiunile nu prezintă niciun risc pentru populație”

Dacă inițial au existat suspiciuni că acțiunea are ca scop găsirea unor zăcăminte de gaze de șist, autoritățile și reprezentanții societății Prospecțiunii SA au negat, anunțând că este vorba de hidrocarburi, mai exact de petrol. De altfel, beneficiarul prospecțiunilor este OMV Petrom. Reamintim numele localităților din Argeș în care, potrivit Agenției județene pentru Protecția Mediului, se fac aceste prospecțiuni: Răchițele de Jos, Băbana, Ciocănești, Slătioarele, Ciocănăi, Smeura, Geamăna, Albota, Broșteni, Lăceni, Lăngești, Săpata, Mârghia de Jos, Chițani, Vedea, Lungulești, Vața-Alunișu, Preajba-Cartojani și Pitești. Prospecțiunile presupun detonarea de explozibil sub pământ, pentru detectarea eventualelor zăcăminte de petrol. APM Argeș a dat asigurări că „din documentația depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș rezultă că efectuarea lucrărilor de prospecțiuni geologice nu prezintă niciun risc pentru populație”. (Foto: jurnalul.ro)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90