930×122 POSADA 5

bani transport

Sume de patru ori mai mari pentru transportul elevilor navetiști

Joi, 22 septembrie, au avut loc dezbateri pe proiectul ordonanței de urgență privind transportul elevilor.

Citiți și: Se dă din nou liber în curtea școlii și după ore

La acestea au participat reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai altor asociaţii ale elevilor, reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Avocatului Poporului şi ai societăţii civile.

Potrivit Agerpres, în cadrul discuțiilor purtate, au fost agreate şapte propuneri de îmbunătăţire a proiectului de act normativ. Printre acestea se numără și creşterea de patru ori a sumei acordate pentru transportul elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu.

Citiți și: Veste de coșmar pentru elevi!

Reamintim că, după ce bursele rurale pentru liceeni au fost eliminate de Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se va acorda o alocație „forfetară” de 200-300 de lei pe lună pentru transport.

Concret, suma acordată ar fi fost de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună urma să se suplimenteze cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.

În situaţia în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, din cauza practicării unor tarife excesive ajungând până la 30 lei/km/lună, faţă de alte situaţii în care tariful este de 3 lei/km/lună, diferenţa poate fi decontată din bugetele Consiliilor judeţene.

De asemenea, tot potrivit sursei citate, s-a mai agreat ca majorarea cuantumului minim să poată fi făcută prin hotărâre a Guvernului pentru a asigura flexibilitate în funcţie de evoluţia situaţiei economice şi sociale.

Totodată s-a mai propus asigurarea cadrului legal care să permită autorităţilor locale să susţină transportul specializat de tip curse şcolare pentru deplasarea de la/până la unitatea de învăţământ pentru toate nivelurile – primar, gimnazial şi liceal.

Foto principal: descriptiv/ Sursă: suceava-smartpress.ro

555×222  MAIA

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

570 X 90 POSADA 3