Donaris 930 x 122

bani transport

Sume de patru ori mai mari pentru transportul elevilor navetiști

Joi, 22 septembrie, au avut loc dezbateri pe proiectul ordonanței de urgență privind transportul elevilor.

Citiți și: S-a semnat contractul! Vești bune pentru mii de elevi

La acestea au participat reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai altor asociaţii ale elevilor, reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Avocatului Poporului şi ai societăţii civile.

Potrivit Agerpres, în cadrul discuțiilor purtate, au fost agreate şapte propuneri de îmbunătăţire a proiectului de act normativ. Printre acestea se numără și creşterea de patru ori a sumei acordate pentru transportul elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu.

Citiți și: Furt lângă Pitești: Elevi jefuiți de un infractor din Olt

Reamintim că, după ce bursele rurale pentru liceeni au fost eliminate de Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se va acorda o alocație „forfetară” de 200-300 de lei pe lună pentru transport.

Concret, suma acordată ar fi fost de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună urma să se suplimenteze cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.

În situaţia în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, din cauza practicării unor tarife excesive ajungând până la 30 lei/km/lună, faţă de alte situaţii în care tariful este de 3 lei/km/lună, diferenţa poate fi decontată din bugetele Consiliilor judeţene.

De asemenea, tot potrivit sursei citate, s-a mai agreat ca majorarea cuantumului minim să poată fi făcută prin hotărâre a Guvernului pentru a asigura flexibilitate în funcţie de evoluţia situaţiei economice şi sociale.

Totodată s-a mai propus asigurarea cadrului legal care să permită autorităţilor locale să susţină transportul specializat de tip curse şcolare pentru deplasarea de la/până la unitatea de învăţământ pentru toate nivelurile – primar, gimnazial şi liceal.

Foto principal: descriptiv/ Sursă: suceava-smartpress.ro

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90