- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 9-04-2023, ora 17:03
- Interviu, Știri
Ultima oră: „Desfășurare impresionantă de forțe!”
Ultima oră: „Desfășurare impresionantă de forțe!”
Citiți și: Pitești. 50 de ani de poveste la Școala 14 „Alexandru Davila”Piteștiul este, în aceste zile, un adevărat furnicar. În municipiul reședință de județ, la Colegiul Național „Ion C. Brătianu” se organizează Olimpiada Națională de Geografie. Ce presupune acest eveniment din perspectiva organizării (și nu numai) – de care se ocupă Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș, ePitești a aflat mai multe informații de la „generalul” Dumitru Tudosoiu.
Într-un interviu acordat în exclusivitate publicației noastre, inspectorul școlar general al județului face mai multe precizări.
Citiți și: Nava Amiral a ieșit la ,,atac”: Peste 100 de elevi și profesori de la ,,Brătianu” implicațiSute de participanți au ajuns în Argeș
„Olimpiada Națională de Geografie este primul eveniment național pe care Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș îl organizează în această primăvară – început de vară. Debutează mâine, luni, 10 aprilie și se va închide vineri. Mâine avem probă teoretică, probă scrisă, poimâine – probă practică, și miercuri avem o probă de baraj pentru copiii care se vor califica în lotul național al României și care vor reprezenta țara noastră la competițiile internaționale. Deci vom avea trei zile de foc la Pitești, cu peste 300 de copii. Mai precis sunt 345 de participanți”, spune Dumitru Tudosoiu.
O adevărată desfășurare de forțe
Un astfel de eveniment presupune, printre altele, multă muncă, implicare în găsirea de sponsori și organizarea unor activități antrenante pentru olimpici. Însă, de departe, asigurarea unor condiții cât mai bune pentru participanți a fost printre principalele priorități ale ISJ Argeș în ceea ce privește Olimpiada Națională de Geografie.
„Este o întreagă desfășurare de forțe! În primul rând, organizarea presupune asigurarea unor condiții de cazare și masă pentru copii și profesorii însoțitori, pe de-o parte, dar și pentru membrii comisiei care, efectiv, vor elabora subiecte, vor susține desfășurarea examenelor și vor corecta lucrările copiilor și vor evalua.
În egală măsură, condițiile de examen: am ales ca școală în care se va desfășura examenul Colegiul Național Ion C. Brătianu. Ne trebuie un număr foarte mare de săli de clasă, condiții bune pentru ca acești copii geniali să își desfășoare probele de concurs. Bineînțeles, pregătirea necesară cu tot ce înseamnă logistică, echipamente necesare pentru desfășurare…
Am încercat, și sper să fie mulțumiți copiii, să le organizăm și o seară festivă, o festivitate de deschidere, o festivitate de premiere. Pentru toate aceste lucruri am avut ca parteneri Primăria Municipiului Pitești, Consiliul Județean, primăriile din Mioveni și Topoloveni.
Mai sunt câțiva sponsori la fiecare eveniment care au dorit să ajute, cu cât a putut fiecare. Două societăți ale Consiliului Local Pitești – S.C. Apă Canal și S.C. Salubritate ne-au asigurat niște fonduri pentru a putea suplimenta pentru condițiile de cazare și masă. Și cu această ocazie țin să le mulțumesc tuturor pentru efortul și pentru deschiderea pe care au avut-o la solicitarea mea, la solicitarea noastră instituțională”, mai precizează „generalul” Tudosoiu.
Cele mai bune condiții de cazare pentru participanți
Așa cum am precizat, ISJ Argeș a pus un mare accent și pe condițiile de masă și cazare pentru participanți. Astfel, cu ajutorul fondurilor pe care instituția le-a obținut, la Olimpiada Națională de Geografie, participanții vor sta în unele dintre cele mai bune unități din zonă.
„Avem mai multe locații pentru că nu avem hoteluri în Pitești care să asigure cazare pentru peste 450 de participanți, atât elevi și profesorii lor însoțitori, cât și comisia națională. Vor fi cazați la Yaki, la Hotel Regat, la Cornul Vănătorului, la Pensiunea Domnească…deci condiții nu de cămin de liceu, ci de pensiune și hotel de 3 stele.
Cred că vor avea condiții foarte bune și feedback-ul lor va conta undeva la finalul acestor competiții, dar noi ne-am străduit să le asigurăm cele mai bune condiții pe care le putem oferi la momentul acesta”, adaugă inspectorul Dumitru Tudosoiu.
Mult succes!
„Le adresez mult succes copiilor care, de astăzi, duminică, au început să vină în Pitești, o ședere plăcută în județul nostru, în municipiul nostru! Totodată mulțumesc tuturor colegilor mei din Inspectorarul Școlar Județean Argeș care, de mai bine de 3 săptămâni, sunt într-o alergătură continuă, alături de lucrurile pe care le au de făcut zi de zi la Inspectorat, și cu această muncă de organizare pentru a fi la un nivel înalt al competiției naționale”, transmite șeful ISJ Argeș, Dumitru Tudosoiu.
Urmează și alte evenimente de top în Argeș
Argeșul urmează să fie gazda și altor evenimente importante din învățământul românesc.
„Mai avem Olimpiada Națională la Limba Rusă, la finalul lunii aprilie, 27-30 aprilie, acolo avem mai puțini participanți, estimăm în jur de 150 de participanți. Iar, din 10 mai, avem Concursul Național Petru Poni, concurs național de chimie, unde așteptăm tot peste 300 de copii prezenți în Pitești.
Alături de acestea, mai avem două finale: finala națională la oină și finala națională la kaiac-canoe. Am devenit deja parteneri de tradiție pentru Olimpiada Națională a Sportului Școlar la Oină și la Kaiac-Canoe, ar fi cam a treia ediție consecutivă pe care o organizează ISJ Argeș”, a mai precizat Tudosoiu pentru publicația noastră.
Precizăm că și în cazul Concursului Național de Chimie Petru Poni, locul de desfășurare va fi tot Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, dat fiind numărul mare de participanți.