- Publicat de: Mădălina Nedelcu
- 30-03-2024, ora 11:43
- Știri
Un nou tip de concediu pentru români!
Un nou tip de concediu pentru români!
Citiți și: Concediul de odihnă: care sunt, de fapt, drepturile angajaților!Parlamentul a adus în dezbatere o propunere importantă: acordarea de concediu medical plătit angajaților care participă la studii clasice.
Această inițiativă este în prezent în etapa de discuții la Camera Deputaților, după ce a fost votată favorabil în Senat.
Citiți și: A fost introdus un nou tip de concediu medical plătitProiectul de lege supus dezbaterii parlamentare vizează modificarea legislației privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Pe lângă concediile medicale deja prevăzute în legislație, propunerea introduce un nou tip de concediu medical.
Acesta va fi destinat participanților la studii clinice, scrie dailybusiness.ro.
Conform proiectului, acest concediu medical se va acorda inclusiv în cazul în care persoana participă în calitate de subiect într-un studiu clinic organizat conform legii.
Este important de menționat că această măsură se aplică și în situația în care persoana este implicată ca primitor al unui medicament pentru investigație clinică sau ca participant în grupul de control.
Un nou tip de concediu pentru români!
Scopul acestei inițiative legislative este de a sprijini cercetarea medicală.
Dar și de a oferi un cadru adecvat pentru desfășurarea studiilor clinice în România.
Acest tip de concediu medical ar fi acordat pentru o durată de 45 de zile calendaristice într-un interval de un an.
Totodată, ar fi însoțit de o indemnizație de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni.
De asemenea, propunerea legislativă prevede extinderea listei concediilor medicale plătite și pentru însoțitorii persoanelor cu handicap.
Astfel, aceștia ar putea beneficia de concediu medical plătit pentru a-i însoți la evaluări medicale, analize sau alte investigații necesare.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat de plenul Camerei Deputaților, să fie promulgat de președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial.
În prezent, acesta se află în dezbatere la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.
Foto: Descriptiv