- Publicat de: Andreea Mateica
- 3-08-2024, ora 18:09
- Știri, Știri
Va fi jale! Ce se pregătește pentru șoferii din România e fără precedent
Va fi jale! Ce se pregătește pentru șoferii din România e fără precedent
Citiți și: Incredibil ce a făcut un tânăr în trafic! Permis suspendat pe locConsiliul Superior de Medicină Legală (CSML) propune o nouă abordare în ceea ce privește sancționarea șoferilor depistați cu substanțe interzise în organism.
Abordarea este inspirată din modul de tratament al alcoolemiei la volan.
Citiți și: Codul Rutier 2025: Legea încălcată non-stop. Este inadmisibil!Ideea principală este introducerea unor praguri de concentrație a substanțelor, astfel încât pedepsele să fie corelate nu doar cu prezența substanțelor, ci și cu influența acestora asupra capacității de a conduce.
Propunerile CSML
Stabilirea Pragurilor de Concentrație:
– Medicii propun praguri similare celor existente pentru alcool. Astfel, șoferii ar putea fi testați și penalizați diferențiat în funcție de concentrația substanțelor psihoactive detectate.
– Acest lucru este important, deoarece simpla prezență a unei substanțe în organism nu indică neapărat incapacitatea de a conduce. De exemplu, substanțele pot fi detectate în organism mult timp după ce efectele lor clinice au dispărut.
Evaluarea Capacității de Conducere:
– Se propune ca evaluarea să se bazeze pe capacitatea reală a șoferului de a conduce în siguranță, nu doar pe prezența substanței. Astfel, dacă un șofer poate demonstra că nu este afectat fizic sau psihic de substanță, pedeapsa ar trebui să fie mai mică.
– Medicii sugerează că un șofer ar trebui considerat sub influența unei substanțe doar dacă există dovezi clare de afectare a capacităților necesare pentru conducerea în siguranță.
Modele Europene:
– În multe țări europene, se folosesc limite specifice de concentrație pentru substanțele psihoactive.
Pedepsele variază în funcție de nivelul de afectare al capacității de a conduce.
– De exemplu, în Germania, pedepsele sunt mai severe dacă se demonstrează că substanțele au afectat capacitatea de a conduce.
În alte țări există toleranță zero, dar cu limite inferioare stabilite pentru raportarea rezultatelor pozitive.
În prezent, în România, dacă un șofer iese pozitiv la testul rapid antidrog, este obligat să efectueze analize de sânge.
Dacă rezultatul confirmă prezența substanței, șoferului i se întocmește dosar penal, indiferent de influența substanței asupra capacității de a conduce.
Aceasta poate duce la situații în care șoferii care au consumat medicamente legale să fie penalizați nedrept.
Implementarea acestor propuneri ar putea duce la pedepse mai corecte și ar reduce riscul de penalizare nedreaptă a șoferilor care consumă medicamente legale.
Va fi jale! Ce se pregătește pentru șoferii din România e fără precedent
Sursa: Promotor.ro
Puteți comenta acest articol pe pagina de Facebook, AICI