930 pe 122 COSTACHE

bnr

Vești fabuloase pentru toți cei care au credit la bancă! Anunțul BNR

Vești bune pentru românii cu rate! BNR a publicat astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Citiți și: Anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu ratele românilor

BNR a publicat noi vești pentru români

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei. Acesta a rămas la aceeași valoare din ziua precentă, adică la 6,66%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%. În martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%. În schimb, la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Citiți și: Anunțul BNR pentru toți românii care au rată la bancă
BNR

BNR

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei. În acel moment, indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022. Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,79% de la 6,80%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas la aceeași valoare ca în ziua precedentă, adică 7,04%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

 

Supernova_2022_supersobota_web_banner_555x222_ROM

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90