New Profesional Consult 930 x 122

elevi

Vești importante privind transportul elevilor!

Vești importante privind transportul elevilor!
Elevii vor beneficia de transport public gratuit în noul an școlar – metropolitan, rutier, feroviar și cu metroul, iar normele pentru acordarea călătoriilor gratuite au fost adoptate de Guvern.
Pentru transportul rutier, normele adoptate acoperă inclusiv situațiile în care elevii trebuie să facă naveta în zone unde nu există operatori comerciali care să opereze curse regulate, urmând ca elevii să primească sume forfetare de bani pentru a găsi împreună cu părinții variante alternative de a ajunge la școală.
În ceea ce privește transportul feroviar, elevii vor avea gratuitate la trenuri pentru biletele de clasa a II-a pe tot parcursul anului școlar, iar abonamentele și biletele vor putea fi obținute din puncte de vânzare sau online, cu acte doveditoare a calității de elev.
Reamintim că Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar specifică faptul că elevii ,,beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație”, iar proiectul adoptat explicitează practic condițiile în care elevii vor elevii vor putea călători gratuit.

Vești importante privind transportul elevilor!

Elevii care urmează cursurile unei unități de învățământ acreditate sau autorizate vor avea acces gratuit la mijloacele de transport rutier local (inclusiv metropolitan), întregul an, pe baza titlurilor de călătorie.
Acestea sunt eliberate nominal de către operatorii locali de transport, după verificarea calității de elev a solicitanților.
Prin urmare, elevii vor trebui să aibă asupra lor carnetul, vizat pentru anul școlar în curs, sau cardului național de elev, precum și cartea de identitate ori copie a certificatului de naștere, pentru copiii care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani.
Pentru transportul interjudețean, normele precizează că operatorii de transport vor avea obligația de a elibera lunar elevilor documente de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora, pe aceste documente urmând să fie înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

Aceste călătorii vor fi decontate ulterior de transportatorii rutieri de la inspectoratele școlare, banii fiind asigurați de Ministerul Educației.

De asemenea, normele mai stabilesc că și elevii care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi localitatea de domiciliu.
Ei vor putea deconta de la unitățile unde sunt școlarizați, în baza documentelor de transport, 4 călătorii dus-întors în fiecare lună, precum și o călătorie dus-întors efectuată cu maxim 2 zile înainte și 2 zile după fiecare sărbătoare legală.

Normele adoptate acoperă și situațiile în care elevii provin din localități pentru care nu există servicii de transport – nici public, nici de altă natură (curse școlare, mijloace de transport puse la dispoziție elevilor de școli sau consilii locale etc.).

Elevii în aceste situații beneficiază, pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară.
Cuantumul acestei sume trebuie stabilită până la data de 10 septembrie de consiliile județene, în funcție de distanța a dintre unitatea de învățământ și domiciliu.
Suma forfetară este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv.
Detalii, AICI.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3