930×122 CUMPANA 5

aeronave militare

Zeci de aeronave militare NATO, ridicate deasupra României

Astăzi, 28 iulie, peste 20 de aeronave din șapte state membre ale NATO, precum și sisteme de supraveghere aeriană și apărare cu baza la sol participă în spațiul aerian al României, la un exercițiu comun de vigilență întărită (enhanced Vigilance Activities – eVA), anunță Ministerul Apărării (MApN).

Citiți și: Cutremur semnificativ în România! Seismologii au dat ALERTA!

Exercițiul este condus de Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania.

În cadrul operațiunii,  aeronave de luptă, de realimentare în aer și de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC), vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potențial adversar.

Citiți și: România cumpără avioane performante de luptă

Astfel, între orele 13.00-14.00, aeronave de luptă românești și aliate vor zbura la joasă înălțime, în zona localităților Mihail Kogălniceanu și Capu Midia din județul Constanța.

Potrivit MApN, scopul exercițiului este de a demonstra capacitatea NATO de planificare, coordonare și executare a unei misiuni complexe, multinaționale de securizare a spațiul aerian al Alianței în situația oricărui tip de amenințări sau atac asupra teritoriului aliat.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a crescut, în mod semnificativ, capacitatea de apărare și descurajare, inclusiv prin întărirea prezenței pe flancul estic, prin dislocarea de forțe și mijloace aliate suplimentare în toate mediile (terestru, aerian și maritim), în vederea asigurării apărării teritoriului Alianței împotriva oricărui tip de amenințări.”, mai precizează MApN.

Foto principal: descriptiv/ Sursă: evz.ro

[555x222px]KV_Summer_epitesti

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3