930×122 CAPRA 5

zile libere 2023

Zile libere în 2023. Românii vor sta mai puțin la serviciu

Conform Codului Muncii, în anul 2023, românii vor beneficia în total de 15 zile libere. Dintre acestea, 12 vor pica în timpul săptămânii și doar 3 în weekend.

Astfel, salariații se vor bucura de mai multe libere în cursul săptămânii față de anul 2022. În anul 2022, nouă sărbători legale au fost în timpul săptămânii, iar celelalte șase, în weekend.

În 2023, doar Anul Nou, Paștele și Rusaliile vor pica duminica.

Zile libere 2023:

– 1 ianuarie / duminică – 2 ianuarie / luni – Anul Nou;

– 24 ianuarie / marți – Ziua Unirii Principatelor Române;

– 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;

– 16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni – Paștele ortodox / 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni – Paștele catolic;

– 1 mai / luni – Ziua Muncii;

– 1 iunie / joi – Ziua Copilului;

– 4 iunie / duminică – Rusalii, 5 iunie / luni – A doua zi de Rusalii;

– 15 august / marți – Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie / joi – Sfântul Andrei;

– 1 decembrie / vineri – Ziua Națională a României;

– 25 decembrie / luni – 26 decembrie / marți – Crăciunul.

Reamintim că, alte două zile sunt propuse să fie declarate sărbători legale și totodată, zile nelucrătoare. Este vorba despre zilele de 6 și 7 ianuarie (Sf. Ion și Boboteaza). Propunerea nu a fost votată de Parlament încă. Dacă va fi promulgată de președinte, aceste zile libere se vor adăuga din 2024.

Potrivit prevederilor Codului Muncii, de regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Salariaţilor care lucrează în locurile de muncă mai sus menţionate angajatorul trebuie să le asigure compensarea orelor lucrate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Mai multe detalii pe acest subiect vezi aici – ITM Argeș avertizează patronii. Riscă amenzi mari dacă nu dau liber angajaților

Foto principal: descriptiv

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90