- Publicat de: ePitești
- 27-09-2015, ora 11:44
- Știință
EVENIMENT ASTRONOMIC: SIMULTAN SUPER LUNĂ ȘI ECLIPSĂ DE LUNĂ
Un eveniment astronomic foarte rar, care constă în producerea simultană a două fenomene spectaculoase (Super Lună şi eclipsă de Lună), va avea loc în noaptea de duminică spre luni (27 spre 28 septembrie), la peste 30 de ani de la producerea unui eveniment similar.
Citiți și: Fenomen astronomic rar vizibil în România!Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.
În noaptea de duminică spre luni se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parţial din toată ţara. „Vizibilă parţial” înseamnă că nu toată eclipsa se va putea vedea din ţară, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului, potrivit informaţiilor furnizate de Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Citiți și: SPECTACULOS! SUPER LUNAEclipsa începe la ora 3:11 (pe 28 septembrie), are maximul la ora 5:47 şi se încheie pentru România în jurul orei 7:16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada în care Luna se află în umbra Pământului. În cazul acestei eclipse Luna va intra în umbra Pământului la ora 4:06, dar al doilea moment, cel al ieşirii, va fi pierdut, pentru că satelitul natural va apune.
Luna va sta complet în umbra Pământului între 5:10 şi 6:23, momentul de maxim fiind înregistrat la ora 5:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate a atmosferei terestre). (…)
Pentru observarea eclipsei nu este nevoie de un instrument astronomic ori de un binoclu, aceasta fiind vizibilă cu ochiul liber, din toată ţara, dar doar în cazul în care cerul este senin. Cei care posedă un instrument astronomic pot vedea, însă, mai îndeaproape suprafaţa lunară. De asemenea, persoanele care doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied, aceasta pentru că în timpul totalităţii trebuie folosiţi timpi de expunere de 0, 5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar. (Sursa: http://www.mediafax.ro/, editare, titlu și foto: http://epitesti.ro/)