930 x122 grota rece

astronomic

SPECTACULOS: ECLIPSĂ TOTALĂ DE LUNĂ LA NOAPTE

Spectaculos: Eclipsă totală de lună la noapte. La noapte (vineri spre sâmbătă) se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din țara noastră, informează Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Citiți și: Imagini trimise de piteșteni din America cu eclipsa!

Dacă va fi senin, potrivit sursei citate, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute, atunci când Luna încă nu a răsărit. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23:22.

Citiți și: Vine cea mai lungă eclipsă de Lună din ultimii 500 de ani

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

Momentul totalității este spectaculos, pentru că Luna va fi colorată.

Eclipsa din 27 spre 28 iulie 2018 va fi a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se vor produce între 2017 și 2019. În total, fenomenul va dura 374 de minute, iar faza de totalitate, 103 minute, conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Pentru a observa această eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui instrument astronomic nefiind necesară. Trebuie să priviți Luna din când în când pentru a vedea fazele importante ale fenomenului. Mai multe amănunte puteți citi AICI.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90