New Profesional Consult 930 x 122

eclipsa

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE

Duminică, 3 noiembrie 2013, va avea loc o eclipsă totală de soare. Aceasta va fi, însă, vizibilă doar în anumite zone ale Globului.

Citiți și: Imagini trimise de piteșteni din America cu eclipsa!

Astronomul amator Cătălin Beldea, editorul rubricii de astronomie din revista Știință & Tehnică și cel mai mare „vânător” român de eclipse, a plecat de vineri în Africa, în Kenia, pentru a documenta eclipsa totală de soare din 3 noiembrie.

Considerată de astronomii de pretutindeni drept cel mai interesant și spectaculos eveniment celest al anului, eclipsa totală de soare din 3 noiembrie este una extrem de rară: o eclipsă hibridă cu o geometrie neobișnuită. Raritatea acestei eclipse vine din faptul că începe ca o eclipsă inelară (adică o eclipsă în care luna nu acoperă în totalitate suprafața soarelui) și apoi continuă și se termină sub forma unei eclipse totale de soare.

Citiți și: Vine cea mai lungă eclipsă de Lună din ultimii 500 de ani

Eclipsa hibridă din 2013 este vizibilă pe un „coridor” foarte îngust, care traversează nordul Oceanului Atlantic și Africa ecuatorială. În nordul Americii, nordul Africii de Sud, sudul Europei, Orientul Mijlociu și în mare parte din Africa fenomenul astronomic va putea fi observat ca o eclipsă parțială de soare. Zona de penumbră va începe la aproximativ 1.000 de km în Atlantic față de orașul Jacksonville din Florida: pe un culoar extrem de limitat, de numai 4 km, eclipsa inelară durează 4 secunde.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3