New Profesional Consult 930 x 122

planeta mercur

FENOMEN ASTRONOMIC SPECTACULOS AZI ÎN ROMÂNIA. SPECIALIȘTII AVERTIZEAZĂ

Planeta Mercur (foto) va trece astăzi peste discul Soarelui. În România, fenomenul va putea fi observat pe jumătate, începând de la ora 14:35 și până va apune Soarele (în jurul orei 17).

Citiți și: Mașinile lăsate în soare, un pericol mortal!

Tranzitul va putea fi observat doar prin instrumente speciale, protejate de filtre solare, așa că nu încercați nicio improvizație!

În țara noastră tranzitul va începe în jurul orei 14:35, când Soarele se va afla la aproximativ 20 de grade deasupra orizontului. De la acea oră vom începe să vedem pe suprafața Soarelui un disc mai mic (de 192 de ori mai mic decât discul Soarelui), întunecat, care se va mișca din stânga sus spre mijlocul discului, informează echipa Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București.

Citiți și: ALUNECARE DE TEREN ÎN ARGEȘ – GOSPODĂRII INUNDATE

Cum se poate observa

“Cei care doresc să observe fenomenul trebuie să găsească un loc de unde Soarele se vede bine și la apus. Orizontul vestic trebuie să fie liber, pentru că planeta încă se va afla pe Soare când acesta va fi foarte apropiat de orizont.

(…) Soarele poate fi privit în siguranță NUMAI prin filtre, iar planeta nu poate fi văzută decât prin telescop, așa că obsevarea fenomenului va fi mai dificilă.

Nu priviți Soarele prin cd-uri, dischete, ochelari de soare, folie de aluminiu sau orice altceva, pentru că veți orbi! Nu priviți Soarele prin binocluri sau instrumente astronomice, pentru că veți orbi instantaneu!

Dacă doriți să vă uitați printr-un instrument astronomic (binoclu, lunetă sau telescop) filtrul, neapărat folie mylar (se găsește în magazinele de astronomie), se pune în fața obiectivului, iar nu la ocular (unde se va topi foarte rapid, împreună cu retina dvs.). (…)

O metodă sigură pentru observarea fenomenului (și a Soarelui în general) prin telescop/lunetă fără filtru și fără pericol este să nu vă uitati prin ocular, ci să proiectați imaginea Soarelui pe o coală albă”, avertizează sursa citată.

Observatorul astronomic va fi deschis pe perioada desfășurării fenomenului.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90