- Publicat de: ePitești
- 15-02-2017, ora 14:13
- Economic
SCHIMBĂRI MAJORE LA SALARII ȘI IMPOZITE
Schimbări majore la salarii și impozite. Administrația Finanțelor Publice Argeș informează că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 3/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 16/06.01.2017, au fost aduse modificări Codului Fiscal aplicabile începând cu veniturile aferente lunii februarie 2017 sau tranzacţiilor încheiate începând de la 1 februarie 2017.
Citiți și: Supermarketul GIGANT care oferă 1000 de lei! Cine beneficiazăModificări aduse impozitului pe venit:
-în categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit se introduc şi persoanele fizice pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţii pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 din Legea 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi în cursul unui an (CAEN: 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”).
Citiți și: Negocieri tensionate pentru salarii la Dacia: ,,Inacceptabil”Art. 60 pct. 4 din Codul fiscal
-la determinarea impozitului lunar pe veniturile din salarii şi asimilare salariilor la locul unde se află funcţia de bază, pe lângă primele de asigurare voluntară de sănătate, se deduc şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro.
Art. 78 alin. (2) lit. a) punctul (iv) din Codul fiscal
-se modifică modul de determinare a impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, astfel: la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 de lei.
Art. 111 alin. (1) din Codul fiscal
Modificări aduse contribuţiei de asigurări sociale (CAS):
-în cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, baza lunară de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale nu mai este plafonată la valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, fiind reprezentată de câştigul brut realizat.
Se abrogă art. 139 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal.
Modificări aduse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS):
-în cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, baza lunară de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate nu mai este plafonată la valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, fiind reprezentată de câştigul brut.
Se abrogă art. 157 alin. (3) din Codul fiscal.
-persoanele care realizează venituri din investiţii sau din alte surse nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă realizează venituri: din salarii, din activităţi independente, din pensii, din asocierea cu o persoană juridică, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din şomaj, indemnizaţie pentru creşterea copilului, ajutor social, indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă provocată de un accident de muncă sau de o boală profesională.
Art. 176 alin. (7), art. 177 alin. (3) din Codul fiscal
-în cazul în care CASS se datorează la investiţii şi/sau alte surse, contribuţia se stabileşte de organul fiscal în anul următor celui în care au fost realizate veniturile, prin decizie de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privind venitul realizat sau din declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.
Art. 178 alin. (1) şi (3) din Codul fiscal
-în cazul veniturilor din investiţii şi/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Pentru veniturile ale căror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului minim brut pe ţară, contribuţia datorată lunar se calculează asupra acestor venituri.
Art. 178 alin. (4) din Codul fiscal
-începând de la data de 1 februarie 2017, pentru veniturile din investiţii şi/sau alte surse contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu mai este plafonată la valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.
Se abrogă art. 176 alin. (5) şi art.177 (2) din Codul fiscal.