930 x122 grota rece

prunariu1

Prunariu, va ramane singurul cosmonaut roman in spatiu jumatate de veac

Sâmbătă, primul român care a zburat în spaţiu a venit la Piteşti, pentru a le împărtăşi tuturor experienţa prin care a trecut în urmă cu 30 de ani. În cinstea sa, a fost prezentată şi o expoziţie foto documentară, pusă la dispoziţie de Muzeul Judeţean Baia Mare.

Primul cosmonaut român, Gen.- Mr. (r) Dumitru Dorin Prunariu a fost primit mai întâi de viceprimarul Cornel Ionică, care i-a lansat invitaţia de a participa la ediţia de anul viitor a Simfoniei Lalelelor. De altfel, primul român care a ajuns în cosmos a primit din partea administraţiei locale şi o insignă de aur cu simbolul municipiului, laleaua, iar de la CJ Arges o placheta si o diploma de excelenta.

Ulterior, Prunariu a fost prezent la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golecu” Argeş la vernisarea expoziţiei „30 de ani de la primul zbor în cosmos al unui cosmonaut român”.

Dumitru Prunariu a împărtăşit publicului prezent amintiri din experienţa sa în spaţiul cosmic, o adevărată pagină de istorie pentru România, dar şi despre activitatea sa în cadrul Agenţiei Spaţiale Române în plan naţional şi internaţional.

Prunariu a participat cu această ocazie şi la Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice cu tema „Omul şi Societatea” – persective didactice, organizată de Asociaţia Culturală Argedava, Biblioteca Judeţeană şi Capero Rotarexim, în cadrul căreia numerosul public a avut parte de expuneri şi prezentări inedite de carte şi film.

Dumitru Prunariu crede ca abia peste 20 de ani un cosmonaut roman ar mai putea avea sansa de a zbura in spatiu.

„Principala problemă când eşti integrat într-un program spaţial este una politică şi apoi economică. Deci, România, pentru a selecţiona şi a trimite un nou cosmonaut în spaţiu are nevoie de o legătură foarte strânsă cu cine trimite în spaţiul cosmic şi de o colaborare economică şi ştiinţifică pentru a putea încadra acel cosmonaut într-un program. În momentul de faţă, nu vreau să fac alte comentarii legate de relaţiile noastre internaţionale, dar singura noastră şansă de a participa la o selecţie de cosmonauţi este în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene unde ca membrii plini, avem dreptul de a participa. Aici, o ultimă fază de selecţie s-a încheiat în 2009. Din 8400 de candidaţi au fost aleşi şase, care urmeaza un curs de pregătire complet, specializări, apoi urmează să stea la coadă după alte detaşamente de cosmonauţi selectat anterior şi cosmonauţii care sunt deja cu experienţă, trimişi să efectueze experimente complexe. Aşadar, cei care au fost selectaţi în 2009 vor zbura în spaţiul cosmic după 12-15 ani.

Dacă România va participă la o nouă fază de selecţie, care ar putea fi peste trei sau cinci ani, pentru că nu s-a stabilit termenul deoarece rândul Europei de a avea un cosmonaut la bordul Soyuz nu vine prea des. Dacă să zicem peste 4 ani va fi selecţionat un cosmonaut român, peste vreo 20 de ani ar avea şansa să zboare în spaţiu”, a afirmat Prunariu.

prunariu1

PIZZERIA SAPORI 555 222
Pizza Sapori Italia 570 90