Eurial 930 x 122

Carol al III-lea de Romania

Printul Charles poate deveni Carol al III-lea de Romania

Demersul atacurilor fără precedent la adresa regalităţii, realizate de preşedintele Băsescu în ultimele luni, încep să fie devoalate prin dezvăluiri uluitoare despre unul dintre scenariile elaborate în laboratoarele establishment-ului marilor puteri cu privire la România şi BulgariaO posibilă revenire la monarhie a celor două ţări este luată ca variantă de lucru pentru viitor. Ziua de Cluj readuce în actualitate o teorie care a circulat în România acum câţiva ani:  Charles, prinţul moştenitor al Regatului Unit să renunţe la tron în favoarea fiului său, William, si sa devina viitorul rege Carol al III-lea al României.Associated Press a scris joi că Prinţul Charles este „o miză în viitorul României” după ce s-a speculat că succesorul tronului britanic spune că este legat de Vlad Ţepeş. Prinţul de Wales este rudă cu Regele Mihai I al României, care este verişor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii.

Ideea unui principe străin în România apare pentru întâia oară în 2006 şi este redată de un reputat istoric. Conform surselor diplomatice ale ZIUA de CLUJ, posibilitatea este discutată şi acum în mediile europene înalte. Tom Gallagher, reputatul istoric şi publicist britanic, unul dintre specialiştii cu greutate în istoria României, nota într-un editorial din România Liberă, pe 30 iunie 2006, că a fost adresată o invitaţie Prinţului Charles de a „deveni şeful unui stat” pe care l-a îndrăgit, adică al României.

Contextul era mai larg, în editorialul intitulat „Acarul Păun european”, însă iată fraza completă: „Iar dacă, utopic vorbind, Alteţa Sa Regală (Prinţul Charles – n. red.) ar fi decis să renunţe la a mai aştepta ca mama sa să treacă la nefiinţă, ar fi învăţat româneşte şi ar fi hotărât să dea curs invitaţiei de a deveni şeful unui stat pe care l-a îndrăgit – vizitele sale regulare şi gesturile de protejare a unui patrimoniu deseori ameninţat – poate că se dovedea în final chiar cel mai bun domnitor de care România ar fi avut parte de la marele Carol I încoace”.

Associated Press: Charles este „o miză în viitorul României”

Biroul din Londra al Associated Press a publicat, sub titlul „Prinţul Charles îşi clamează rudenia cu Vlad Ţepeş”, următorul material: „Adevărul iese la iveală: Prinţul Charles este legat de Vlad Ţepeş. Succesorul tronului britanic spune că este legat de Vlad Ţepeş, crudul domnitor român din secolul al XV-lea, cel care a inspirat nuvela «Dracula» (1897), a lui Bram Stoker. El a făcut aceste comentarii în show TV, care urmează să apară pentru a-şi promova interesul în a proteja pădurile din Transilvania. Charles spune că genealogia arată legăturile sale cu Vlad Ţepeş, conferindu-i o miză în viitorul României. Prinţul militează de multă vreme pentru conservarea pădurilor şi şi-a cumpărat o casă în Transilvania. Într-o vizită de la începutul anului în România, prinţul a numit Transilvania o comoară naţională datorită peisajelor nealterate şi a tradiţiilor agricole de secole.”

Cu Transilvania în sânge: stră-stră-străbunica e din zonă

„Transilvania este probabil în sângele meu”, a afirmat Prinţul Charles, care a spus că apreciază Transilvania ca fiind „un ţinut special”, informa Mediafax în mai 2008, cu ocazia unei vizite a prinţului. Charles a spus că stră-stră-străbunica lui, Contesa Claudia Rhedley, este înmormântată în Mureş, iar de la Saschiz va merge la mormântul acesteia, la Sângeorgiu de Pădure, ca să depună flori. Prinţul Charles a spus că, dincolo de legătura de familie, are un interes special pentru acest ţinut, mai ales pentru zona Carpaţilor „care este aproape neatinsă”. Prin Fundaţia „Mihai Eminescu”, Prinţul Charles finanţează restaurarea mai multor edificii arhitectonice ale Transilvaniei, asigurând o parte dintre fondurile pentru restaurarea Palatului Banffy din Bonţida.

The Economist: Poate Băsescu trepidează  … Charles ar putea deveni Regele Carol al III-lea al României

Este greu să fii rege în România, scrie The Economist, citat de Ziua de Cluj dar eu cred că e foarte nesustenabil să fii şi republican, când republica este o creaţie a statului-marionetă sovietizat care a uzurpat Regatul României în 1947. Poate Băsescu trepidează datorită zvonurilor recente despre reactivarea în culisele puterii euro-atlantice a scenariului unei restauraţii monarhice în România cu vărul de gradul IV al lui Mihai, Prinţul Charles de Wales, pe tron…Prinţul moştenitor al Regatului Unit al Marii Britanii ar putea deveni Regele Carol al III-lea al României. Coincidenţă sau nu, se întâmplă ca în orele în care scriem aceste rânduri presa britanică să dezvolte o depeşă Associated Press despre dezvăluirea legăturii de sânge dintre Charles şi domnitorul Valahiei Vlad al III-lea, cunoscut şi ca Ţepeş. Moştenitorul Coroanei Britanice afirmă că această genealogie legitimează legăturile sale profunde cu România şi îi conferă o miză în viitorul nostru. Prinţul de Wales este dedicat profund patrimoniului natural şi istoric al României.

Orice e posibil, dar trebuie referendum

În opinia contemporaneistului Virgil Ţârău, conferenţiar universitar în cadrul Catedrei de Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), orice modificare a formelor de exercitare a puterii trebuie să urmeze căile contituţionale, inclusive cele de modificare a legii fundamentale, prin referendum. „Acum există un mecanism constituţional. Forma de guvernământ a fost decisă în 1991 prin Constituţie şi tot acolo sunt şi mecanismele de modificare a acesteia, însă este obligatoriu apoi referendumul. E în puterea unui popor a-şi alege forma de guvernare, inclusiv monarhia”, a apreciat istoricul clujean. În opinia sa, un principe străin – idee pe care o vede drept scenarită – se înscrie aceleiaşi voinţe a poporului, prin referendum.

Rectorul UBB, profesorul Andrei Marga, susţine că aducerea unui principe străin s-a consumat odată şi ea a produs deja o succesiune. „Aducerea unui principe străin în România s-a produs prin venirea lui Carol I, care a produs deja o succesiune, aşa că nu ştiu cum s-ar ieşi din ea”, a precizat rectorul.

(articol preluat din bucharestherald.com)

555 X 222 CAPRA
570 X 90 CAPRA 3