Eurial 930 x 122

css

Razboi la CCS: studentii cer corp de control de la minister

Asociaţia Studenţilor din Universitatea Piteşti, ONG-ul Zimbru Carpatin, Grupul de umor Ridendo, trupa breack-dance Freestyle America, trupa street-dance NEMO’S, membrii ai formaţiilor artistice ai CCS şi mai mulţi studenţi piteşteni au transmis un memoriu conducerii Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret, inclusiv preşedintei Carmen Tocală, prin care a adus la cunoştinţă ceea ce consideră a fi „gravele abateri” care se petrec la Casa de Cultură a Studenţilor Piteşti, „sub patronajul directorului Robert Ion, ajutat de fosta directoare Dora Ion şi referenţii angajaţi doar pe criterii politice”.

Printre cele evidenţiate se numără sistarea contractelor de muncă pentru Gheorghe Dobre şi Valeria Coman, doi referenţi foarte cunoscuţi în Piteşti şi cu mare experienţă în activitatea pentru tineri şi înlocuirea lor, prin detaşare, cu membri ai organizaţiei de tineret a PDL. Ca urmare, susţin semnatarii memoriului, Casa de Cultură a Studenţilor a devenit „sub patronajul echipei menţionate, un mini-sediu PDL, Sala de Spectacole fiind folosite la întâlniri electorale, şedinţe de partid ale organizaţiei judeţene PDL, Organizaţia de Tineret sau Organizaţia de femei, întâlniri ale liderilor PDL cu pensionari sau alte categorii sociale. Aceste lucruri se întâmplă fără o programare oficială, fără plata unei taxe, scoţându-se de multe ori din timpul repetiţiilor tinerii, dansatori, cântăreţi, artişti ce au adus premii CCS şi renume Piteştiului”. „Există grave nereguli în gestionarea banului public, de exemplu contracte de întreţinere a PC-urilor, cinci-şase în toată unitatea şi unul-două copiatoare, îmbătrânite fizic şi moral. Întreţinerea acestei aparaturi se face la preţuri la care s-ar putea achiziţiona constant un PC nou, cu configuraţie adaptată la preţul pieţii. Au fost încheiate contracte cu avocaţi, cu experţi din diverse domenii, contracte de consultanţă, ce nu şi-au justificat niciodată rostul în funcţionarea CCS. Există suspiciuni şi la alte achiziţii publice, făcute prin firme apropiate PDL, achiziţii ce nu se regăsesc faptic, ci doar scriptic în gestiunea Casei de Cultură a Studenţilor Piteşti”, au mai atras atenţia semnatarii memoriului. Aceştia au solicitat conducerii Ministerului, ANST-ului, să trimită de urgenţă Corpul de control, „pentru a verifica modul în care a fost cheltuit banul public, integritatea patrimoniului instituţiei, relaţia cu ONGS-urile piteştene şi modul discreţionar de folosire a spaţiilor CCS Piteşti în interes propriu al conducerii şi al PDL Argeş”, precum şi detaşarea de la Minister a unei persoane care să verifice pe parcursul unei perioade definitorii modul în referenţii detaşaţi au respectat programul de lucru de 8 ore şi şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu.

Iata neregurile organizatiilor de tineret transmise ministerului:

1. Sub diferite pretexte contractul de muncă al vechilor referenţi ai instituţiei Dobre Gheorge şi Valeria Coman, cu vechime şi rezultate incontestabile în lucrul cu studenţii, au fost sistate, în locul lor fiind aduşi prin detaşări diverşi membrii ai Organizaţiei de Tineret a PDL. Ne întrebăm cum s-a făcut această selecţie de personal, în condiţiile în care tineri artişti, scriitori, aboslvenţi ai facultăţilor cu profil umanist, recunoscuţi prin implicarea lor culturală şi civică la nivelul oraşului, nu îşi găsesc loc de muncă. Nu suntem artizanii niciunei formaţiuni politice dar este deranjant faptul că toţi referenţii CCS Piteşti, inclusiv directorul Robert Ion, îşi fac norma de lucru la sediul PDL sau în acţiuni ce ţin de diversele campanii electorale, nefiind văzuţi decât foarte rar la programul normal de lucru din orele 08-16.00. Acest comportament este în contradicţie cu modul exemplar de lucru al foştilor referenţi Dobre şi Coman, ce stăteau la lucru peste program, fiind prezenţi la acţiuni inclusiv sâmbăta şi duminica, fără compensări financiare suplimentare. Atragem atenţia asupra acestui prim aspect negativ neindeplinirea normei de lucru de 8h/zi, 40 ore/săptămână de către Robert ION, Dora ION,

2. Casa de Cultură a Studenţilor a devenit sub patronajul echipei menţionate, un mini-sediu PDL, Sala de Spectacole fiind folosite la întâlniri electorale, şedinţe de partid ale organizaţiei judeţene PDL, Organizaţia de Tineret sau Organizaţia de femei, întâlniri ale liderilor PDL cu pensionari sau alte categorii sociale. Aceste lucruri se întâmplă fără o programare oficială, fără plata unei taxe, scoţându-se de multe ori din timpul repetiţiilor tinerii, dansatori, cântăreţi, artişti ce au adus premii CCS şi renume Piteştiului!!!

3. Din punct de vedere al managementului instituţiei, atragem atenţia că a fost reziliat contractul firmei Metropol SRL, firmă ce avea un contract cu CCS vechi de peste 15 ani, perioadă în care nu au existat deficienţe majore în derularea contractului. Reziliere a fost făcută în forţă de conducerea CCS, motivul principal fiind aparteneţa patronului firmei Metropol la o altă formaţiune politică, adversara celei din care face parte camarila aflată la conducerea CCS Piteşti. Astfel a fost privată instituţia de încasarea a aproximativ 12.000 Euro anual, plus plata unei cote parte a utilităţilor. De atunci, spaţiul în cauză nu a mai fost scos la licitaţie, nu se desfăşoară activităţi noi în acea sală, nu a căpătat un plus de utilitate, rezilierea contractului neaducând niciun aspect pozitiv. CCS Piteşti pierde astfel în perioada scursă de la rezilierea contractului până în prezent aproximativ 50.000 de euro!!

Atragem atenţia şi asupra diminuării foarte mari a contractelor de închiriere rămase, unde se percep chirii infime pentru spaţii aflate la kilometrul zero al Piteştiului, chirii mult sub preţurile practicate atât de firme private cât şi de autorităţi publice ce au astfel de spaţii în gestiune! Ne întrebăm (retoric) ce se întâmplă cu diferenţa dintre suma iniţială a contractelor şi cea redusă, stabilită de conducerea actuală…

4. Din gestiunea CCS, sub pretextul casării au dispărut foarte multe bunuri, multe dintre ele neavând justificată distrugerea, chiar în condiţiile depăşirii vârstei de funcţionare. Atragem atenţia asupra tribunelor ce se aflau pe platoul CCS Piteşti, despre care se bănuieşte că ar fi fost dezmembrate şi vândute la fier vechi de conducerea CCS, Robert Ion, Dora Ion, cu complicitatea Serviciului Contabil şi Administrativ. Cerem (re)aducerea lor de urgenţă pe platoul CCS, care este spaţiul ideal pentru spectacole în aer liber sau pentru înfiinţarea unei cafenele culturale, unde să aibă loc lansări de carte, teatru sau spectacole de divertisment.

5. Există grave nereguli în gestionarea banului public, de exemplu contracte de întreţinere a PC-urilor, cinci-şase în toată unitatea şi unul-două copiatoare, îmbătrânite fizic şi moral. Întreţinerea acestei aparaturi se face la preţuri la care s-ar putea achiziţiona constant un PC nou, cu configuraţie adaptată la preţul pieţii. Au fost încheiate contracte cu avocaţi, cu experţi din diverse domenii, contracte de consultanţă, ce nu şi-au justificat niciodată rostul în funcţionarea CCS. Singura justificare ar fi dată de incompetenţa conducerii, ce are nevoie de angajarea unor specialiştii pentru a efectua lucrările pe care ei ar fi trebuit să ştie să le ducă la îndeplinire.

Există suspiciuni şi la alte achiziţii publice, făcute prin firme apropiate PDL, achiziţii ce nu se regăsesc faptic, ci doar scriptic în gestiunea Casei de Cultură a Studenţilor Piteşti.

6. Sistemul de monitorizare a perimetrelor cu camere de luat vederi a fost degradat, dispărând multe dintre acestea, precum şi cablu, ceea ce ne face să credem că au fost montate în spaţii private, conducerea CCS nefăcând nicio anchetă pentru elucidarea acestui caz, ceea ce ne face să credem că este complice.

7. Deşi a beneficiat de-a lungul mandatului de sume importante de bani, atât Dora Ion cât şi Robert Ion, în calitatea lor de directori ai CCS Piteşti au ignorat starea de degradare firească a instituţiei, zidurile exterioare fiind cu tencuiala căzută, nevopsite… Aceaşi stare o regăsim şi în interior, un pic ameliorată de autogospodărirea făcută de personalul tehnic de întreţinere.

8. Formaţiile şi artiştii din cadrul CCS Piteşti nu au mai beneficiat de cota-parte de bilete în taberele studenţeşti conform directivelor şi metodologiei ANST. Astfel, din cele aproximativ 20 de locuri alocate membrilor formaţiilor artistice ale CCS, premiate la toate consursurile de profil, niciun bilet nu a fost acordat artiştilor, de toate beneficiind membrii sau simpatizanţi ai PDL, fără nicio legătură cu actul cultural sau artistic!!!

9. Conform metodologiei ANST trebuia constitută o comisie care să stabilească membrii formaţiilor artistice din cadrul CCS Piteşti, ce vor beneficia de bilete gratuite la taberele studenţeşti. NU s-a constituit până în acest moment o Comisie de analiză cf metodologiei, iar cererile tinerilor artişti nu au fost primite, refuzându-se înregistrarea lor la Serviciul Contabilitate, probabil datorită unei noi încercări de atribuirea a biletelor către membrii PDL. Solicităm cercetarea listelor cu tinerii trimişi în tabere anii anteriori pe locurile destinate artiştilor.

10. Consiliul artistic, Consiliul de Administraţie ale CCS nu s-au întrunit la termenele prevăzute, în fapt, ele nemaifuncţionând de câţiva ani. Astfel directorii CCS nu au primit aviz de la CA pentru achiziţiile derulate, şi nici avizul Consiliului Artistic pentru Planul de acţiuni culturale, fiind în afara legii şi regulamentelor de funcţionare ale Caselor de Cultură ale Studenţilor.

11. Mediatizarea in presa locala a CCS Pitesti este inexistenta.

Institutia lipseste din spectrul institutilor cultural -artistice Argesene dupa ce anii de zile a fost un punct de reper atat pentru mediul studentesc cat si pentru mediul studentesc cat si pentru viata cultural -artistica sportiva a orasului nostru.

12. Conducerea CCS s-a aflat într-o permanentă dihonie cu organizaţiile studenţeşti piteştene, cărora nu le-a acordat dreptul de a desfăşura activităţi specifice în incinta CCS. Există memorii publice, unele preluate de presa argeseană, în care se descriu presiunile făcute asupra celor care doreau desfăşurarea de activităţi specifice mediului studenţesc şi greutatea cu care ONGS-uri de tradiţie reuşesc să desfăşoare acţiuni în Casa care, prin tradiţie, a fost atâţia ani a lor, a studenţilor. S-a încercat racolarea politică, via PDL, pentru a se permite accesul în incinta CCS şi desfăşurarea de activităţi studenţeşti. Astfel, rolul CCS de a fi locul studenţilor a fost ignorat, CCS devenind Casa Studenţilor PDL sau a organizaţiilor afiliate acestui partid. (ONG-urile admise sunt cele care apar la toate acţiunile PDL. )

Kaia 555×222
570×90 MAIA