- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 23-02-2023, ora 18:30
- Știri
Este oficial! S-a făcut anunțul despre cutremurele din Oltenia
Este oficial! S-a făcut anunțul despre cutremurele din Oltenia
Citiți și: Descoperire macabră: A fost găsit mort într-un șanțInstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a prezentat în această seară rapoartele preliminare cu privire la secvența de cutremure din zona Gorj, din această lună.
În perioada 13 – 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7.
Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală.
Citiți și: Activitate seismică importantă într-o zonă neobișnuităCutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km.
Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML, transmit reprezentanții Institutului.
Echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înțelegerea modului de producere a secvenței și a factorilor declanșatori, identificarea și caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum și la înregistrarea parametrilor de mișcare a terenului, ce sunt de interes ingineresc.
„Înregistrările efectuate în timpul cutremurelor de 5,2 ML și 5,7 ML, la 5 stații din apropierea epicentrului, au fost analizate de către INCDFP într-un raport preliminar.
Valoarea cea mai mare a accelerației maxime la nivelul solului a fost înregistrată la stația GZR (Gura Zlata, jud. Hunedoara), amplasată la 43 km distanță epicentrală.
Aceasta a fost de 106,7 cm/s*s, fiind de aproximativ 2 ori mai mică decât valoarea înregistrată la stația INCERC din București în timpul cutremurului vrâncean din 4 martie 1977 (Mw 7.4, h = 90 km). Raportul complet poate fi descărcat de pe Zenodo: https://doi.org/10.5281/zenodo.7660074
În final, vă recomandăm să înțelegeți că pregătirea la cutremur trebuie să fie un efort continuu (platforma https://fiipregatit.ro/ a DSU fiind la dispoziție) și să folosiți ca surse de informare despre ultimele cutremure:
-site-ul http://www.infp.ro/ și pagina de Facebook INCDFP
-portalul Proiectului Phenomenal: www.ph.infp.ro/seismicity/data
-harta interactivă a acestei secvențe, disponibilă la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure2; varianta mai complexă de tip dashboard este la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure
-site-ul EMSC-CSEM și aplicația de smartphone LastQuake: www.emsc-csem.org”, mai precizează sursa citată.
Foto interior: INFP