Donaris 930 x 122

cutremure

Este oficial! S-a făcut anunțul despre cutremurele din Oltenia

Este oficial! S-a făcut anunțul despre cutremurele din Oltenia

Citiți și: Cutremure într-o zonă total neobișnuită! Date oficiale

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a prezentat în această seară rapoartele preliminare cu privire la secvența de cutremure din zona Gorj, din această lună.

În perioada 13 – 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7.

Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală.

Citiți și: Îngrijorător: 3 cutremure azi, în România! Toate 3 în zone diferite

Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km.

Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML, transmit reprezentanții Institutului.

Echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înțelegerea modului de producere a secvenței și a factorilor declanșatori, identificarea și caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum și la înregistrarea parametrilor de mișcare a terenului, ce sunt de interes ingineresc.

„Înregistrările efectuate în timpul cutremurelor de 5,2 ML și 5,7 ML, la 5 stații din apropierea epicentrului, au fost analizate de către INCDFP într-un raport preliminar.

Valoarea cea mai mare a accelerației maxime la nivelul solului a fost înregistrată la stația GZR (Gura Zlata, jud. Hunedoara), amplasată la 43 km distanță epicentrală.

Aceasta a fost de 106,7 cm/s*s, fiind de aproximativ 2 ori mai mică decât valoarea înregistrată la stația INCERC din București în timpul cutremurului vrâncean din 4 martie 1977 (Mw 7.4, h = 90 km). Raportul complet poate fi descărcat de pe Zenodo: https://doi.org/10.5281/zenodo.7660074

În final, vă recomandăm să înțelegeți că pregătirea la cutremur trebuie să fie un efort continuu (platforma https://fiipregatit.ro/ a DSU fiind la dispoziție) și să folosiți ca surse de informare despre ultimele cutremure:

-site-ul http://www.infp.ro/ și pagina de Facebook INCDFP

-portalul Proiectului Phenomenal: www.ph.infp.ro/seismicity/data

-harta interactivă a acestei secvențe, disponibilă la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure2; varianta mai complexă de tip dashboard este la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure

-site-ul EMSC-CSEM și aplicația de smartphone LastQuake: www.emsc-csem.org”, mai precizează sursa citată.

Foto interior: INFP

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90