- Publicat de: Ionela Iordachita
- 23-03-2024, ora 13:41
- Știri
Ultimele evenimente din luna martie la Centrul cultural Pitești
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 25-29 martie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală. Acestea pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro).
Citiți și: Surpriza de la Târgul de Crăciun! Toată lumea e așteptată în CentruLa aceste acțiuni, publicul va avea acces în limita locurilor disponibile:
Citiți și: Festivalul ZAVAIDOC, ediția a XVII-a: Anunț de ultim moment!“Mircea Eliade și Mitul Eternei Reîntoarceri”
Simpozionul “Mircea Eliade și Mitul Eternei Reîntoarceri”, ediția a XIV-a, în cadrul proiectului Clubul literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, eveniment care se va desfășura luni, 25 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Simpozionul <Mircea Eliade și Mitul Eternei Reîntoarceri>, ediția a XIV-a, își propune să reunească specialiști în domeniu, pentru cercetarea operei savantului român. Vor vorbi: prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, dr. Mihai Neagu Basarab, Aureliu Goci, dr. Elena Armenescu, Florentin Popescu, Vilia Banța, Ioan Barbu, acad. Gheorghe Păun, prof. univ. dr. ing. Ilie Popa”, informează Maria Mona Vâlceanu.
„În ce realitate trăim?”
Prelegerea cu tema „În ce realitate trăim?”, susținută de trainerul de dezvoltare personală, terapeuta și profesoara de limba și literatura franceză Laura Gabriela Nițescu, luni, 25 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“<În ce realitate trăim?> este întrebarea care mi se adresează destul de des în ultima vreme. Oamenii au tendința de a evada cât mai des în diverse <realități>, fugind astfel de ei înșiși și de rezolvarea problemelor din viața lor. Dar există cel puțin un mod în care să trăim frumos și bine. Vă invit să descoperim, de Bunavestire, vești bune despre cum ne putem gestiona realitatea în care trăim!”, spune Laura Gabriela Nițescu.
„Cum ne descoperim menirea și drumul în viață?”
Dialogul cu tema „Cum ne descoperim menirea și drumul în viață?”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune, coordonat de profesorul de filosofie și poetul George Badea, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe, de la Centrul Universitar Pitești. Eveniment va avea loc luni, 25 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Adolescența e o perioadă din viața omului extrem de complexă! Ea implică întrebări esențiale: E nevoie de curaj ca să crești adolescenți?; Cum poți influența adolescenții?; Care sunt cele mai dificile provocări pentru adolescenții de azi?; Cum creștem adolescenți fericiți și de succes într-o eră plină de anxietate și distrugere?
Cu privire la tema propusă, iată ce afirmă Lucia Neagoe: <Cine sunt eu acum? Care sunt pasiunile mele? Ce-mi doresc de la viață? Pe ce drum s-o iau astfel încât viața să-mi ofere împlinire? Care este profesia care mi se potrivește și în care pot să-mi manifest abilitățile mele și să le pun în slujba oamenilor? Și mai ales, după ce am descoperit, cum fac să-mi găsesc curajul și resursele de a urma acea cale, în ciuda obstacolelor mai mari sau mai mici?
Fie că suntem la început sau la o răscruce de drum, ni s-a întâmplat tuturor să ne punem astfel de întrebări, mai devreme sau mai târziu.
A avea <o slujbă bună>, adică o muncă cu sens, împlinitoare, prin care să-ți poți valorifica talentele și abilitățile și să simți că aduci o contribuție importantă la binele general, reprezintă cel mai important lucru care i-ar face pe oameni fericiți, conform unui sondaj Gallup realizat la nivel global.
Nu banii, familia sau căsătoria, faima… Dar, atâta vreme cât oamenii vor lua decizii de la nivelul de jos, de supraviețuire, al piramidei nevoilor a lui Maslow (bani, siguranța job-ului), să nu se mire când, după 10-15 ani, lipsiți de strălucirea din ochi și de acea energie pe care ți-o dau pasiunea, creativitatea și entuziasmul, nu le vor ajunge toți banii câștigați să-și repare sănătatea pierdută într-un job stresant, în care nu se regăsesc, în care consumă mult mai multă energie decât primesc, în care talentele lor se irosesc.
Când îți <îngropi talanții>, talentele tale, în loc să le înmulțești, întreaga ta ființă suferă fizic, psihologic, spiritual>. Cum ne alegem drumul astfel încât să ne regăsim în el și să ne aducă împlinire, cât de mult suntem influențați de alții (părinți, prieteni, mass-media), cum știm ce vrem cu adevărat și cum ne descoperim curajul de a ne urma visele, sunt întrebări la care vom încerca să răspundem la noua noastră întâlnire tematică”, spune George Badea.
Istoria culturală a trandafirului”
Prelegerea cu tema “Istoria culturală a trandafirului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri” Pitești, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 25 martie, de la ora 20.00.
„Trandafirul este plin de semnificații. De-a lungul secolelor, a ajuns să reprezinte dragostea și senzualitatea, înșelăciunea, moartea și necunoscutul mistic. Astăzi, trandafirul se bucură de o popularitate fără egal în întreaga lume, fiind mereu prezent în momentele esențiale ale vieții.
Cultivat în Orientul Mijlociu în urmă cu două mii de ani pentru parfumul său plăcut și pentru proprietățile sale medicinale, a devenit una dintre cele mai adorate flori în toate culturile. Nu mai este selectat de natură, ci de noi. Trandafirul este versat în a fermeca inimile oamenilor.
De la sonetele lui Shakespeare și Valea Trandafirilor din Bulgaria, la comerțul înfloritor de trandafiri din Africa și Orientul Îndepărtat, trecând prin muzee, înalta modă, Anglia victoriană și Franța Belle Epoque, întâlnim o gamă uimitoare de specii și hibrizi de proveniență diferită.
Aceasta este povestea unei flori rezistente și spinoase și a modului în care, prin frumusețe și farmec, a ajuns să seducă lumea”, spune Marin Toma.
„Curiozități Feng Shui”
Prelegerea cu tema „Curiozități Feng Shui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în științe neconvenționale – Feng Shui”, coordonat de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, marți, 26 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom discuta despre introducerea în școală a stelelor zburătoare; cum a apărut și cum e folosită astăzi; curiozități Feng-shui”, spune Sorin Dinu.
“Paradigme și Arhetipuri Culturale. Unitate, Diversitate și Identitate în Cultura Contemporană”
Prelegerea cu tema “Paradigme și Arhetipuri Culturale. Unitate, Diversitate și Identitate în Cultura Contemporană”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din cadrul Centrului Universitar Pitești. Eveniment va avea loc marți, 26 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Paradigma este o construcție a rațiunii umane, un sistem coerent de idei și elaborări teoretice și practice, larg acceptată, și care oferă unei comunități sau unei societăți pe perioadă îndelungată o bază pentru crearea unei identități culturale și mai profund a unei identități de sine.
Paradigmele înțelese ca realizări științifice și culturale exemplare sunt baza acelui acord al oamenilor de știință și cultură asupra fundamentelor ce caracterizează orice cultură cu adevărat importantă și îi conferă stabilitate în timp și spațiu.
Paradigmele sunt realizări științifice universal recunoscute care, pentru o perioadă, oferă soluții model pentru societate.
Arhetipurile sunt niște imagini, simboluri, reprezentări cu care noi operăm, în artă, știință, cunoaștere, sunt modele culturale statornice în timp. <Arhetipul reprezintă un model comportamental>. Aproape toate comportamentele umane sunt ghidate de arhetipuri.
Căutăm neîncetat tipare în lumea noastră, tipare culturale și nu numai. Observarea oamenilor reprezintă, de fapt, interpretarea puterii lor arhetipale. Un arhetip are potențialul de a ne trezi imagini, impulsuri, fantezii și emoții, el are patru caracteristici principale: <universalitatea> în spațiu și timp, în diferite culturi și epoci; <bipolaritate> – fiecare arhetip are calități complementare, atât pozitive, cât și negative; <impact puternic> – intrând în contact cu energia autentică a unui arhetip putem trăi o stare de fascinație, simțim că experimentăm imaginea, ceva minunat – spiritual, divin, luminos și dincolo de înțelegerea conștientă, rațională; <absolut> – orice arhetip are un impact atât de mare pentru că reprezintă o esențializare a tot ce este bun sau rău, gigantic sau ceva extrem de mic.
Societatea și existența umană s-au definit și se definesc și în prezent printr-un mozaic lingvistic, de culturi, religii și tradiții care formează o diversitate spirituală impresionantă.
Există unitate valorică în această diversitate existențială și culturală? Noi considerăm că unitatea spirituală a lumii există prin dialectica paradigmelor și arhetipurilor universale culturale.
Cât de adevărat este pentru societatea de astăzi sloganul Uniunii Europene <unitate în diversitate>? Se mai păstrează identitatea spirituală, culturală și existențială a poporului român? În expunerea noastră vom dezvolta aceste teme de interes major pentru societatea contemporană, pentru spiritualitatea și cultura poporului nostru”, spune Marius Andreescu.
“Scriitori din Basarabia”
Prelegerea cu tema “Scriitori din Basarabia”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 27 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“E parcă nefiresc să-i numim astfel pe scriitorii români de dincolo de Prut ca și când ne-am referi la o altă lume decât cea atotcuprinzător românească. Să spunem scriitori români din Basarabia ca și când am spune scriitori de origine română din Austria sau Franța…? E altceva decât am spune scriitori români din Ardeal sau din Dobrogea!? Poate că ar fi mai firesc și corect să spunem: Scriitori români din România Mare, Întreagă, Creștină, Adevărată, Scriitori cu Suflet și Gând Românesc!”, spune Lucian Costache.
“Despre Basarabia”
Prelegerea cu tema “Despre Basarabia”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care se va desfășura miercuri, 27 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Istorie și perspective. 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România”
Dialogul cu tema “Istorie și perspective. 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România”, în cadrul proiectului “Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe prof. dr. col. Cornel Carp, istoric, miercuri, 27 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“L-am invitat pe domnul profesor Cornel Carp pentru a expune cum a fost cu putință unirea de la 27 martie 1918 și ce consecințe a avut aceasta asupra statului român. Să ne aducem aminte rezoluția de la Chișinău: <În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove.
În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna! Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan>”, informează Jean Dumitrașcu.
“În noaptea aceasta nu e lună. În noaptea aceasta este lună”
Lansarea cărții-scenariu cu titlul “În noaptea aceasta nu e lună. În noaptea aceasta este lună”, de Cristina Onofre, eveniment editorial în cadrul proiectului cultural-motivațional “Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, miercuri, 27 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Autoarea, Cristina Onofre, ne va vorbi despre cum a ajuns să scrie și să publice această minunată carte, de fapt, un scenariu, după un roman scris de Lu Xun, unul dintre cei mai renumiți autori de ficțiune, poeți și eseiști din China.
<În noaptea aceasta nu e lună. În noaptea aceasta este lună> având la bază <Jurnalul unui nebun>, semnat de Lu Xun, este o carte care ne va pune pe gânduri, în care autoarea a inclus părți ale operei lui Lu Xun care se pretau a fi puse în evidență în această dramatizare.
Eu am citit-o de două ori și vă mărturisesc că sunt nerăbdătoare să împart cu dumneavoastră această bucurie, alături de Cristina Onofre care, plină de farmec personal așa cum o știm cu toții, ne va dezvălui cele mai frumoase momente ale emoțiilor materializate în operă.
Pe lângă bucuria cărții, Cristina Onofre, care este și pictoriță, ne va încânta și cu tablourile expuse, un alt prilej de a ne introduce în lumea trăirilor ei înalte, șlefuite cu seriozitate și pasiune de studiu neobosit. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.
“Să înțelegem mai bine curentele de gândire: Progresismul versus Conservatorismul”
Prelegerea cu tema “Să înțelegem mai bine curentele de gândire: Progresismul versus Conservatorismul”, în cadrul proiectului “Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de psihologul, sociologul, scriitorul, jurnalistul George Smeoreanu, joi, 28 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Doar înțelegând curentele de gândire din ziua de azi, vom putea încadra informațiile în context și le vom putea interpreta corect”, spune George Smeoreanu.
“Pe scenă, ca în viață”
Prelegerea cu tema “Pe scenă, ca în viață”, susținută de Lorena Dicu, actriță, coordonatoarea Atelierului de actorie din cadrul Centrului Cultural Pitești, eveniment care va avea loc joi, 28 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Vă dau întâlnire la o discuție despre pasiune, carieră, actorie. Despre drumul pe care l-am ales sau drumul care m-a ales. Ca argument, o secvență din viața mea, transpusă într-o schiță de teatru”, spune Lorena Dicu.
“Educaţie pentru sănătatea psihică (II)”
Dialogul cu tema “Educaţie pentru sănătatea psihică (II)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. Crenguța Belegan, psiholog clinician, psihoterapeut, eveniment care se va desfășura joi, 28 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Continuăm cu o temă care include multe capitole ce pot fi abordate separat pentru o înţelegere adecvată. S-au înmulţit cazurile bolnavilor de la psihiatrie şi avem nevoie de o colaborare atentă cu toţi oamenii, chiar dacă nu sunt pacienţi. Societatea se dezvoltă ca un tot unitar, iar noi suntem parte din paşii propuşi ai programelor comunităţii. Multe situații întâlnite rămân grăniţuite din lipsa educaţiei oamenilor în sprijinul cărora venim prin astfel de discuții. Unii nu sunt în regulă cu ceilalţi deoarece nu sunt capabili să se înţeleagă pe ei. Cu ajutorul specialistului, în cazul de faţă dr. Crenguţa Belegan, putem afla despre poziţia de echilibru necesară permanent”, spune Simona Vasilescu.
„Întâmpinarea Domnului”
Lansarea volumului de proză religioasă cu titlul „Întâmpinarea Domnului”, de Adrian Georgescu (scriitor, realizator de emisiuni radio-tv), eveniment editorial care se va desfășura în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/franceză Allora Albulescu, joi, 28 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Proiectul se desfășoară sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, președinte prof. Allora Albulescu.