930X122 MAIA

produse-de-post-pateuri

Hypermarket-urile amendate din cauza produselor vegetale

Pitesti 05 mai. 2010.
Inspectorii OPC au descoperit ca in toate marile hypermarket-uri clientul este indus in eroare deoarece diverse tipuri de barnzeturi si alte produse derivate care nu erau de provenienta animala ci erau produse vegetate din inlocuitori, sunt prezentate si vandute la acelasi raion alaturi de cele produse din lapte. Acelasi lucru s-a descoperit si in cazul pateurilor vegetale care se vindeau printre cele de pasare ori porc.

In perioada 14 – 21 aprilie 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a controlat toate marile hypermarket-uri din judet, pentru a verifica in ce masura consumatorul este corect informat in ceea ce priveste comercializarea inlocuitorilor de produse alimentare de origine animala la standurile special amenajate.
Controlul care a avut loc la nivel national a cuprins 201 de operatori economici, iar la 83 dintre acestia s-au constatat abateri. Inspectorii Autoritatii au dispus oprirea temporara de la comercializare a 3086 de kilograme de produse, pana la remedierea deficientelor. De asemenea, ei au aplicat 61 de amenzi contraventionale in valoare de 257.500 de lei si 27 de avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Agentii economici comercializau la raionul de produse lactate, diferite produse alimentare pe baza de grasimi vegetale cu ambalaj, forma sau chiar denumire comerciala care poate duce in eroare consumatorii. Printre aceste denumiri enumaram Creminount, Cremunt sau Untar. De asemenea, hypermarket-urile comercializau inlocuitori de branza, sub forma feliata sau calup, similari branzei topite. Inlocuitorii erau expusi alaturi de produsele lactate, cu afisarea numai a denumirii comerciale si fara informatii privind natura lor. Apoi, calupurile de specialitati pe baza de uleiuri vegetale cu cazeina si diverse arome erau expuse alaturi de diferite sortimente de cascaval. Acelasi lucru s-a observat si in cazul branzei de tip feta – Danish White, Delis Delaco, Akadia, care sunt in realitate un amestec pe baza de grasimi vegetale si cazeina erau expuse alaturi de sortimente de branza de capra, oaie sau vaca. De asemenea, la raionul de preparate din carne erau comercializate si diverse pateuri de origine vegetala, Pariveg, Soiawurt sau pasta vegetala tartinalila Iezer.
Lista societatilor comerciale cu reprezentanta in Arges, verificate de catre ANPC:
– SC REWE ROMANIA SRL – PENNY MARKET: 14 amenzi contraventionale in valoare totala de 43.000 lei si 4 avertismente;
– SC KAUFLAND ROMANIA SCS : 5 amenzi contraventionale in valoare totala de 18.000 lei si 5 avertismente;
– SC METRO CASH&CARRY SRL : o amenda contraventionala in valoare 20.000 lei si 2 avertismente;
– SC CARREFOUR ROMANIA SA : 4 amenzi contraventionale in valoare totala de 17.000 lei si 2 avertismente;
– SC REAL HIPERMARKET ROMANIA SRL : 2 amenzi contraventionale in valoare totala de 9000 lei si 2 avertismente;
– SC AUCHAN SA : 2 amenzi contraventionale in valoare totala de 7000 lei;
– SC MINIMAX DISCOUNT SRL : o amenda contraventionala in valoare de 5000 lei si un avertisment;

PIZZERIA SAPORI 555 222
eurial 570×90