EcoMoto 930×122

law-school

Amendamente la Legea 448

Lecţia de economie a lui Crăciuneanu

Amendamente la Legea 448 din 2006

Vă spun sincer, am fost onorat de reacţiile favorabile la adresa articolului publicat în data de 03 octombrie 2009, de aceeia vin astăzi cu noi detali despre cadrul legal îngust, ce protejează persoanele cu handicap, indiferent de categoria acestora, fizic, vizual, auditiv şi somatic. În judeţul Argeş, dintr-un total de 22.000 persoane cu handicap, în ceea ce priveşte gradul “grav”, regăsim 671 copii şi 4.100 adulţi – cu drept de vot – la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie ac.

O cercetare locală

ONG-ul ASCHFR Argeş, este format din 250 de familii argeşene în care regăsim fie un copil sau tânăr cu handicap fizic sau asociat. Dânşi se mândresc cu două programe funcţionale formate dintr-un centru de socializare – NOVA – serviciu social acreditat de care beneficiază zilnic douăsprezece persoane şi o unitate protejată – ÎMPREUNĂ – pe scheletul unui atelier de distribuţie, reparaţii de fotolii rulante, cadre de mers, cârje, precum şi adaptări la domiciliu, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş.

Cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale s-a derulat în perioada iunie 2007 – februarie 2008 o cercetare având ca temă “Monitorizarea aplicării Legii 448/2006 – de promovare şi protecţie a persoanelor cu handicap – în judeţul Argeş”, privind şi adresabilitatea la nivelul mediului urban în oraşele: Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Mioveni, Topoloveni şi Costeşti.

Concluzii

Rezultatele au fost înaintate tuturor primăriilor şi cabinetelor parlamentarilor argeşeni. Urmarea ?. Aceeaşi nepăsare. Oare persoanele cu handicap nu sunt o prioritate sau criza financiară – ce a generat cea politică – a lovit pe toată lumea ?.

Generozitatea legi analizate, sub aspectul „gratuităţii” asistenţei medicale şi medicamentelor este în mare parte contrazisă de realitatea socială cotidiană, şi de Contractul – cadru prevăzut în Ordinul 416/428 din 31 martie ac., fiind în mică măsură de acord cu litera şi spiritul textului de lege.

Preţurile de referinţă din listele anexă la Contractul – cadru sunt la un nivel de 50-60% din preţurile de piaţă, persoanele cu handicap, familiile aparţinătoare urmând a depune eforturi financiare peste posibilităţile lor. Spre exemplu o proteză auditivă, ce figurează în lista preţurilor de referinţă aproximativ la 800 lei, pe piaţa de desfacere cu amănuntul se găseşte între 1.500 şi 3.000 de lei.

Studiul realizat arată că persoanele cu handicap folosesc biletele de călătorie în proporţie de 65 %. Neutilizarea în totalitate se datorează neadaptarea mijloacelor de transport, acestea fiind accesibile numai pentru handicapul vizual, auditiv, somatic şi mintal. Ceilalţi, în marea lor majoritate fac deplasările pentru tratament şi recuperare cu mijloace auto ale familiilor, rudelor, prietenilor şi, evident nu folosesc biletele destinate lor.

Propunerea privind acordarea indemnizaţiei de călătorie în locul biletelor amintite, ar reduce costurile în sistem cu decontările făcute de DGASPC şi operatori lor. Reamintim faptul că 96% din totalul persoanelor cu handicap din România sunt neinstituţionalizate şi acestea reprezintă 3,2% din totalul populaţiei.

Atât prevederile legale cât şi ale Codului Fiscal acordă facilităţile privind scutirea de impozit astfel: pe veniturile din salarii, pe clădirile şi terenurile. Precum şi a taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototricicletelor, aferente adulţilor cu handicap în calitate de proprietari. Se omite astfel, faptul că foarte mulţi, nu vor putea fi niciodată activi, proprietari de auto, terenuri şi clădiri.

Familiile aparţinătoare care îi îngrijesc, le revine doar sarcina de a se ocupa de tratament, hrană, igenă, recuperare şi acestea nu beneficiază de facilităţile amintite, aşa cum ar fi echitabil.

Asistenţii personali sunt salariaţii primăriilor de domiciliu, iar majoritatea sunt plătiţi la un nivel cuprins între 521 şi 730 lei/lună. În condiţiile actuale se impune, scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru această categorie socială.

Viorel Crăciuneanu

craciuneanu2002@yahoo.co.uk

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90