930×122 CAPRA 5

criza

Codul Fiscal – modificat

Lectia de economie a lui Craciuneanu
Cand te gandesti ca in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord o lege este neschimbata pe o perioada de o suta de ani si mai bine, iar la noi azi se voteaza in Parlament o hotarare pentru ca maine sa fie modificata.
Legat de acest context, Codul Fiscal a fost modificat prin Ordonanta de urgenta 109 din 07 octombrie ac., publicata in Monitorul Oficial 689 din 13 octombrie, si prevede anumite amendamente cu aplicabilitate de la inceputul anului viitor, ce vizeaza transpunerea in legislatia nationala a anumitor prevederi europene.
Modificari in materie de TVA
Prestarile de servicii in afara tari – internationale – catre alte companii vor fi calculate cu procentul de TVA in tara beneficiarului acestora. Obligatiile fiscale se vor majora prin introducerea declaratiei recapitulative pentru raportarea tuturor serviciilor primite sau prestate in cadrul Comunitatii Europene denumite servicii intracomunitare, inclusiv de catre companiile neplatitoare de TVA.
Cererea de rambursare a TVA-ului se depune in tara unde solicitantul este stabilit, iar transferul acesteia in alt stat membru UE se va realiza printr-un portal electronic. Cu data de intii ianuarie 2010, declaratiile recapitulative se vor depune lunar, inclusiv pentru livrari si achizitii intracomunitare de bunuri, si nu trimestrial ca in prezent.
Fara accize pe produsele de lux
Eliminarea din sfera de aplicare a accizelor la produsele pentru care acestea sunt stabilite in cote procentuale. Totodata, nu vor mai fi platite accize pentru produsele de lux precum: confectiile de blanuri naturale, bijuterii, parfumuri si arme de vanatoare.
Se modifica principiul de urmarire si de control al circulatiei intracomunitare a produselor accizabile in regim suspensiv, prin instituirea sistemului electronic EMCS.
Accizele devin exigibile – adica platibile – in momentul eliberarii bunurilor pentru consum si in statul membru in care se desfasoara activitatea comerciala respectiva. Se introduce posibilitatea de impartire a responsabilitatii “egale” de garantare a riscului cauzat de neplata accizelor ce ar putea deveni exigibile la un moment dat.
Impozitul pe profit
Reglementari concrete privind regimul fiscal aplicabil “societatilor europene” si “societatilor cooperative europene”. Stabilirea regulilor fiscale aplicabile in situatia transferului sediului social al unei entitati europene din Romania in alt stat membru UE. Includerea acestor tipuri de societati in categoria contribuabililor obligati la plata impozitului pe profit pe teritoriul tari noastre.
Firmele vor avea posibilitatea sa mute sediul social in oricare din statele UE – fara lichidarea acestora – inregistrandu-se ca societatii europene, si totodata vor fi scutite de impozit pe profit in eventualiatea castigurilor rezultate in urma transferului, cu conditia sa pastreze un sediu permanent in Romania.
Transferul sediului social este neimpozabil numai daca societatile europene sau societatile cooperative europene calculeaza amortizarea si orice castiguri sau pierderi aferente activelor si pasivelor care raman efectiv integrate unui sediu permanent, ca si cum transferul sediului social nu ar fi avut loc. In situatia in care se inregistreaza o pierdere fiscala, aceasta nu se recupereaza de catre sediul permanent al entitatii europene situate in Romania.
Impozitul pe venit
Reasezarea valorii de piata actualizare prin expertizarea bunurilor imobile efectuata de catre Camera Notarilor Publici, pentru corelarea cu evolutia fluctuanta a acestora. Revizuirea sistemului declarativ actual in sensul simplificarii acestuia. Descentralizarea competentelor, de la Ministerul Finantelor la nivelul directiilor teritoriale judetene, pe baza nomenclatorul activitatilor independente.

HerasMed (555 x 222 px)
Pizza Sapori Italia 570 90