Eurial 930 x 122

url

Cum utilizam amanarea la plata actuala?

Lecţia de economie a lui Crăciuneanu

Cum utilizăm amânarea la plată actuală ?

În contextul recesiuni economico-financiare actuale din România, care a afectat profund mediu de afaceii, Guvernul vine în sprijinul contribuabililor cu o înlesnire fiscală, prin amânarea la plată a obligaţiilor fiscale restante. Actul normativ recent ce instituie această măsură este Ordonanţa de urgenţă 92 din 30 iunie 2009.

Ce trebuie să faceţi pentru a beneficia de înlesnire ?

Amânarea la plată se va acorda pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. Înlesnirea se acordă pe baza unei cereri pe care trebuie să o depuneţi la Administraţia Fiscală teritorială, cu indicarea perioadei pentru care solicitaţi amânarea la plată, ce nu poate fi mai mare de şase luni. De asemenea, nu poate depăşi data de 20 decembrie a anului fiscal în care aceasta se acordă.

Este necesar să îndepliniţi, cumulativ, următoarele condiţii: să nu înregistraţi obligaţii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008, să fi depus toate declaraţiile fiscale, să nu aveţi înscrise fapte în cazierul fiscal şi să nu se fi stabilit răspunderea solidară potrivit prevederilor Legii 85 din 5 aprilie 2006 privind procedura insolvenţei, coroborate cu Codul de procedură fiscală.

Prin răspundere solidară înţelegem, persoanele fizice şi juridică ce controlează desfăşurarea efectivă a aceleaşi activităţi ca şi debitorul aflat în procedură de insolvenţă.

Expresia ce are ca semnificaţie – controlul – majoritatea drepturilor de vot, fie în adunarea generală a asociaţilor, fie în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale, ori consiliul director al unei asociaţii sau fundaţii. În timp ce prin – controlul indirect – definim activitatea de “manipulare” prin care o persoană exercită autoritatea prin una sau mai multe persoane.

Cererea va fi soluţionată în termen de 15 zile de la data depunerii ei. Totodată se va solicita şi eliberarea certificatului de atestare fiscală prin care se vor individualiza în mod clar, sumele ce vor face obiectul amânării la plată.

Garanţiile bancare – o prioritate

Odată cu comunicarea deciziei de amânare la plată, aveţi obligaţia de a constitui garanţii sub formă de scrisorii bancare sau de a oferii bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor asiguratorii.

Garanţiile vor acoperi integral sumele amânate la plată, precum şi majorările de întârziere datorate pe perioada amănării de 0,1% pe zi. Bunurile oferite în vederea instituirii măsurilor asiguratorii vor fi evaluate de un expert independent, iar pentru bunurile constând în terenuri şi clădiri evaluate se va realiza în funcţie de elementele de ajutor de stat în viziunea UE.

Amânarea la plată îşi pierde valabilitatea, în cazul în care nu se achită obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare la plată, sau nu s-au constituit garanţiile obligatorii.

Pierderea valabilităţii amânării la plată se constată  de organul fiscal competent, prin decizie şi atrage începerea sau continuarea, după caz, a executării silite.

Concluzii

Măsura legislativă este pozitivă, chiar dacă, prin condiţiile pe care le impune, ea nu ajută în mod echitabil pe toţi contribuabilii aflaţi în situaţii dificile din punctul de vedere al lichidităţilor.

Cerinţa de a nu avea obligaţii restante la data de 30 septembrie 2008 este, totuşi, discutabilă – pentru contribuabilul de rând această dată nu are nici un sens. De ce nu spre exemplu nu ar fi trebuit legiferată data de 31 decembrie 2008 ?.

Viorel Crăciuneanu

craciuneanu2002@yahoo.co.uk

HerasMed (555 x 222 px)
570 X 90 CAPRA 3