- Publicat de: admin
- 1-03-2010, ora 19:54
- Diverse
Şomajul tehnic – o soluţie iniţială
Guvernul a adoptat in februarie, un act normativ prin care s-a legiferat o măsură de „avarie” privind şomajul tehnic ce se aplică şi în acest an, de la întâi februarie, prin urmare angajaţii din societăţile care îşi suspendă temporar activitatea vor primi timp de trei luni 75% din salariul de bază, iar contribuţia la fondul de pensii, şomaj, sănătate etc. vor fi suportate de către bugetul general consolidat al statului. Prin această măsură Executivul speră a salva circa 200.000 locuri de muncă.
Iniţial, voi face o analiză a mediului de afaceri, din punct de vedere: juridic, economic şi fiscal, şi numai după aceea o să aleg varianta optimă de funcţionare. Principalul pericol cu care se confruntă firmele în acest an pe lângă scăderea cereri în comparaţie cu oferta, sunt şi clienţii rău – platnici. De aceea se impune, a nu se livra diferite mărfuri şi servicii, companiilor despre care se ştie că au probleme financiare fără o plată în avans, a nu se accepta termene de plată foarte lungi şi trebuie asigurate instrumente legale – contracte şi facturi – care să le permită “la o adică” să recupereze cât mai rapid creanţelor apărute ad-hoc.
Totodată, companiile nu trebuie să achite impozite mai mari decât strictul necesar iar firmele în care managerul se ocupă şi de vânzări, este indicat a se trece pe fişa postului, pe lângă activitatea de management, şi operaţiuni de marketing, ce cuprinde şi activitatea desfăşurată de un simplu agent de vânzări, în felul acesta, cheltuielile cu combustibilul vor fi acceptate la deducere.
Dar de ce nu o pot gândi altfel, ţinând cont de schimbarea mecanismelor de funcţionare a pieţei muncii în condiţiile actuale, şi de rolul pe care sectoarele economiei naţionale stabilesc cereriile de muncă. Dar toate acestea se înfăptuiesc în funcţie de eficienţa cum se utilizează resursele umane, materiale şi financiare. Personalul disponibil din unele sectoare economice, migrează către alte activităţii ce sunt considerate ca fiind creatoare de noi locuri de muncă, cum ar fi sectorul serviciilor.
Pornind de la asigurarea unei rate înalte a ocupării – în procent de până la 50% – în ţările dezvoltate serviciile au fost constante, creatoare de noi locuri de muncă. Modul de combinare a factorilor de producţie, cu nivelul recesiuni actuale, şi ţinând cont de tendinţele manifestate pe plan internaţional, poate duce la găsirea unor soluţii pentru problemele apărute în domeniul ocupării factorului muncă. Spre exemplu, acordarea unor facilităţi fiscale cum ar fi scutirea de la plata impozitului minimal.
Activitatea din domeniul serviciilor, constituie atât un element de reglare a cererii şi ofertei de muncă, cât şi unul de extindere a mecanismelor de piaţă în viaţa economică. Prin, crearea de noi locuri de muncă cu investiţii mici în comparaţie cu cel industrial, serviciile, tind a se dezvolta mult mai rapid decât celelalte activităţii, atât pe scară individuală şi socială, au capacitate mult mai mare de absorbţie a ofertei de muncă, cererea de muncă din acest sector poate să atenueze tensiunile de pe piaţa muncii prin preluarea de şomeri cu calificare superioară şi avantajele ar putea continua.