Eurial 930 x 122

finante-personale

Prestari de servicii la care nu se datoreaza TVA

Prestările de servicii la care nu se datorează TVA

Odată  cu apariţia Ordonanţei de urgenţă 109 din 07.10.2009 s-a modificat şi completat -“piatra de căpătâi” a fiscalităţii româneşti- Codul Fiscal, ce transpune în materie de TVA legislaţia comunitară prin uniformizarea politiciilor fiscale la nivelul tuturor statelor membre.

Etape de urmat

Modificările în materie de taxă pe valoare adăugată se aplică de la întâi ianuarie ac. de către toate statele membre din Comunitate denumită sugestiv Uniunea Europeană. Noile reglementări au ca principiu de bază impozitarea la locul de consum – şi nu de producere a acestora -, totodată se clasifică în funcţie de tipul persoanelor care realizează operaţiunile, în persoane impozabile şi neimpozabile.

Important este de reţinut locul prestăriilor de servicii acolo unde persoana impozabilă beneficiară a serviciilor îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. În situaţia în care serviciile sunt furnizate către un sediu fix, care nu este acelaşi cu sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor va fi considerat sediul fix. Dacă persoana impozabilă nu are nici un sediu fix sau un loc de desfăşurare a activităţii, locul de prestare a serviciilor va fi domiciliul stabil sau de reşedinţă.

Stabilirea regimului serviciilor efectuate între persoane impozabile este comună, aplicându-se atât pentru cele impozabile stabilite în Comunitate sau în afara lui. Astfel conform liniilor de demarcaţie ale “Comitetului de TVA” dacă beneficiarul este stabilit în interiorul acesteia, trebuie să furnizeze prestatorului un cod valabil de TVA.

Pentru servicii prestate între parteneri stabiliţi în Comunitate devine obligatorie declararea operaţiunilor economice efectuate în sistemul informatic VIES, prin depunerea unei declaraţii recapitulative 390 până la data de 15 inclusiv a luni următoare.

Studii de caz

Presupunem că prestările de servicii sunt legate de consultanţa efectuată fie de ingineri, jurişti, avocaţi, contabili şi experţi contabili, ale birourilor de studii şi alte servicii similare, precum şi prelucrarea de date şi furnizarea de informaţii.

Analizăm cazul, în care prestatorul este persoană impozabilă stabilită în România înregistrată în scopuri de TVA. Beneficiarul este persoană impozabilă stabilită în Comunitate şi înregistrată în scopuri de TVA. Factura aferentă se va întocmi fără TVA, astfel prestarea de serviciu nu este impozabilă în România, cu condiţia ca beneficiarul să furnizeze un cod valabil de TVA iar operaţiunea să fie înscrisă lunar în declaraţia recapitulativă.

Analizăm cazul, în care prestatorul este stabilit în România neînregistrat în scopuri de TVA, fiind întreprindere mică, ce realizează operaţiuni scutite fără drept de deducere. Beneficiarul este persoană impozabilă stabilită în Comunitate înregistrată în scopuri de TVA. Prestatorul din România va fi obligat să se înregistreze în scopuri de TVA, factura se va întocmi fără TVA deoarece serviciul nu este impozabil în România. Beneficiarul trebuie să furnizeze un cod valabil de TVA, iar operaţiunea se înscrie în declaraţia recapitulativă amintită.

Analizăm cazul, în care persoana impozabilă este stabilită în România înregistrată în scopuri de TVA. Beneficiar este persoană stabilită în afara Comunităţii – al statelor membre ale UE – astfel serviciul nu este impozabil în România dacă se poate face dovada că beneficiarul este o persoană impozabilă. În aceste condiţii factura se va întocmi fără TVA, dar de această dată nu se trece în declaraţia recapitulativă.

Cu menţiunea finală, că prestările de servicii intracomunitare vor fi scutite de TVA până la nivelul plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei s-a stabilit la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării – 01.01.2007 – fiind de 3,3817 lei şi astfel cifra de afaceri ce nu trebuie depăşită va fi de 118.360 lei.

Viorel Crăciuneanu

craciuneanu2002@yahoo.co.uk

555 X 222 CAPRA
570 X 90 CAPRA 3