pizzeria sapori  930 122

raport UNICEF

România este țara cu cele mai multe mame adolescente din UE

Conform unui studiu recent al UNICEF, Romania ocupă locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește natalitatea în rândul mamelor adolescente. În țara noastră acest fenomen este ciclic, repetându-se în aceleași familii de la o generație la alta.

Principalele cauze care au dus la creșterea numărului de nașteri la adolescente sunt sărăcia și lipsa educației. De câțiva ani, România este țara copiilor care nasc copii.

Studiul prezintă o evoluție a acestui fenomen în țara noastră:

„În 2018, 18.631 de adolescente au devenit mame. Dintre ele, 705 aveau sub 15 ani.

În 2019, numărul total de sarcini la adolescente a fost de 16.639 (cu 9% mai mic faţă de anul 2018), scădere care se realizează însă în special prin reducerea numărului de sarcini la vârsta de 15-19 ani (o reducere de 9,3% faţă de reducerea de doar 3,9% pentru vârsta mai mică de 15 ani).”

În anul 2018, județul Argeș s-a aflat pe locul 4 în topul județelor cu cel mai mare număr privind natalitatea la adolescentele sub 15 ani.

„Numărul de avorturi în rândul adolescentelor este de asemenea ridicat. În 2017, s-au înregistrat 412 avorturi în cazul fetelor sub 15 ani şi 5.955 la cele de 15-19 ani. În anii următori, se remarcă o tendinţa de scădere, deşi numărul lor este în continuare foarte mare. Astfel, în 2018, numărul a fost de 4.883, iar în 2019, de 4.290.”

Îngrijorător este și faptul că vârsta primului partener sexual este aproape de vârsta adolescenței în aproape 70% din cazuri.

Specialiștii recomandă ca soluții introducerea sănătății reproducerii și a educației sexuale în programa școlară ca disciplină obligatorie, în conformitate cu standardele internaționale.

De asemenea, este necesară o planificare familială adaptată mediului socio-cultural în care acești adolescenți trăiesc, dar și asigurarea furnizării de contraceptive gratuite adolescenților, în special celor defavorizați.

Educația sexuală în școlile din România

Educația sexuală a împărțit românii în două tabere: cei care consideră necesară introducerea ei în școli și cei care doresc scoaterea acestei materii din programa educațională.

Potrivit Ministrului Educației, astfel de ore au loc și în prezent, în cadrul disciplinei Educație pentru sănătate, dar sunt opționale, iar la cursuri nu participă un număr mare de elevi.

Acesta a mai afirmat faptul că subiectul privind educația sexuală în școli a fost deja inclus în planurile-cadru pentru licee.

„Este vorba de curriculum, este vorba de planurile cadru de liceu. Ştiţi foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învăţământ liceal. În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline şi numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiţi şi în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăţi, să avem planuri cadru adaptate cerinţelor societăţii, cerinţelor angajatorilor şi, bineînţeles, adecvate secolului XXI”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

(Sursă foto: UNICEF)

Eurial 555 x222
New Profesional Consult 570×90