- Publicat de: Mădălina Nedelcu
- 25-08-2024, ora 19:02
- Știri, Știri
Aceste mașini NU mai pot circula fără reparații costisitoare: Mesajul de la RAR
Aceste mașini NU mai pot circula fără reparații costisitoare: Mesajul de la RAR
Citiți și: ITP 2025: RAR, anunț pentru românii cu mașini mai vechiRegistrul Auto Român (RAR) a anunțat o schimbare majoră cu privire la înmatricularea mașinilor cu volan pe partea dreaptă în România.
În special pentru vehiculele provenite din Marea Britanie, scrie dailybusiness.ro.
Citiți și: RAR, mesaj pentru șoferi: Ce se întâmplă, de fapt, acumAvând în vedere că tot mai multe accidente rutiere sunt cauzate de aceste vehicule, autoritățile au stabilit condiții stricte pentru a limita riscurile pe șosele.
Reprezentanții RAR au subliniat că, deși au trecut mai bine de trei ani de la finalizarea tranziției Brexit, mulți șoferi încă întreabă dacă pot înmatricula vehicule cu volan pe dreapta.
„Încă mai suntem întrebați dacă eliberăm Certificatul de Înmatriculare al Vehiculului (CIV) pentru autovehiculele cu volanul pe partea dreaptă, deși au trecut peste trei ani de la încheierea perioadei de tranziție de după Brexit”, transmit oficialii RAR.
Potrivit RAR, vehiculele importate din Regatul Unit vor putea primi certificatul de înmatriculare.
Condiția esențială este ca postul de conducere să fie mutat pe partea stângă.
Această operațiune trebuie realizată într-un atelier autorizat.
Atelierul trebuie să aibă competența de a efectua lucrări complexe la sistemele de frânare, direcție, rulare și electricitate.
Aceste mașini NU mai pot circula fără reparații costisitoare: Mesajul de la RAR
În plus, toate modificările la sistemele de frânare și direcție trebuie efectuate prin înlocuirea componentelor neadecvate cu altele noi.
De asemenea, farurile trebuie să emită un fascicul luminos asimetric, orientat corect pentru circulația pe partea dreaptă a drumului.
Excepții pentru vehiculele înmatriculate în UE
RAR precizează că există o excepție pentru vehiculele cu volan pe dreapta care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al Uniunii Europene și care nu au suferit modificări față de configurația inițială de înmatriculare.
Sunt vizate doar vehiculele care au fost înmatriculate definitiv într-un stat membru UE.
Condiția este ca acestea să fi fost înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2021, adică la finalul perioadei de tranziție după Brexit.
Lista atelierelor de reparații autorizate poate fi consultată AICI.
Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.
Foto: Descriptiv