930×122 CAPRA 5

permis

Acești șoferi pot rămâne fără permis!

Acești șoferi pot rămâne fără permis!

Citiți și: Atenție, șoferi! Se dă amendă pentru așa ceva!

Noile prevederi ale Codului Rutier specifică în mod clar care sunt afecțiunile incompatibile cu șofatul.

Printre acestea se află și apneea (sforăitul).

Citiți și: Doi puștani au dat-o în bară! Sancțiuni pe măsura faptelor

Medicii care constată că un pacient care are permis de conducere este inapt pentru a șofa sunt obligați să-l trimită pe acesta la testare.

Conducătorii auto declarați incompatibili în urma testării la un centru autorizat trebuie să predea permisul în trei zile, conform noilor prevederi ale Codului Rutier.

Astfel, se interzice șoferilor care suferă de epilepsie, probleme renale grave, diabet, afecțiuni cardio vasculare sau apnee, să conducă fără avizul unui specialist.

În cazul celor care suferă de epilepsie, aceștia vor putea șofa doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nicio criză.

Orice medic este obligat, atunci când constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical să conducă o mașină, să-l trimită la reexaminare.

Pacientul trebuie să se prezinte în termen de trei zile la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății, unde i se fac mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, orl, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

Medicii care au cunoștință despre o afecțiune incompatibilă cu șofatul a unui pacient cu permis și nu o declară, se pot alege cu un dosar penal.

Și cei care sunt diagnosticați cu sindromul de apnee moderată în somn au nevoie de aviz medical pentru obținerea permisului.

Sindromul de apnee în somn este definit ca prezența a cel puțin cinci evenimente respiratorii (apnei și hipopnei) raportate la ora de somn.

Apneea reprezintă oprirea fluxului respirator (nazal și oral) (respirației) timp de minim 10 secunde , iar hipopneea scăderea fluxului respirator mai mare de 30-50% însoțită fiind și de o scădere a saturației de oxigen în sânge.

Prevalența sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca aceea a diabetului zaharat sau a astmului, 4% din populația generală confruntându-se cu această afecțiune.

În cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40-60 de ani, incidența ajunge la 9%.

Sforăitul puternic și neregulat, agravat de consumul de alcool, care este întrerupt de pauze respiratorii (apnee și hipopnee) și care revine apoi “exploziv” este principalul simptom la marea majoritate a celor care suferă de apnee obstructivă.

Alte simptome sunt senzaţia de sufocare, mersul frecvent la toaletă în timpul nopţii, adormirea în timpul unor activităţi de rutină, capacitatea redusă de concentrare, iritabilitatea, somnolenţa în timpul zilei, dureri de cap dimineaţa, tulburări de memorie.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Un comentariu

  • Alexandru spune:

    Aceeași metodă sa se aplice si la biciclisti si la cei ce merg cu trotineta personal am avut un eveniment cu un biciclist care apare în baza de date medicale cu epilepsie dar el continuie sa circuie cu bicicleta si trotineta.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3