- Publicat de: Cristina Stancu
- 23-01-2020, ora 21:08
- Administrativ
BLOCUL LUI MARIO PĂUN, ÎN LINIE DREAPTĂ, ÎN CIUDA OBIECȚIILOR OPINIEI PUBLICE
Anunțul de intenție cu privire la elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru terenul situat în intravilanul municipiului Pitești pe strada Smeurei la nr. 15-17, în vederea realizării controversatului proiect al cunoscutului om de afaceri piteștean Mario Păun (beneficiar, alături de Luminița Păun și Mihai Păun) – “Construire clădire locuinţe colective și spații cu altă destinație”- pus în dezbatere publică, a atras mai multe obiecții din partea piteștenilor.
Citiți și: Regulile vieții la bloc: Ce să respecți pentru a evita sancțiunile piperateNemulțumirile celor afectați direct de noua construcție propusă inițial cu regim de înălțime S+2DS+P+5E+6Er, dar redus după intervenția Ministerului Culturii la S+DS+P+4E+5Er, n-au cântărit, însă, prea mult în războiul omului de afaceri cu vecinii. Dovadă stă faptul că proiectul al cărui beneficiar este familia Păun apare pe ordinea de zi a ședinței de joia viitoare a Consiliului Local Pitești. Conducerea Primăriei propune aprobarea proiectului, argumentând că „investiția se integrează în aspectul arhitectural și funcțional al zonei, aducând plus valoare atât beneficiarului, cât și comunității locale”.
Ce obiecții au formulat piteștenii
Citiți și: Legea care îi „îngenunchează” pe românii! Ce pățești dacă nu plătești întreținerea la timpObiecțiile la ridicarea blocului se referă la umbrirea imobilelor din jur, afectarea intimității vecinilor, dar și la faptul că, odată cu mărirea numărului de utilizatori, infrastructura rutieră și rețelele utilitare, considerate subdimensionate, nu vor putea prelua și locuințele colective propuse.
Ce spune Mario Păun
Oamenii au avut de obiectat și cu privire la necorelarea prevederilor PUZ de Zonă Centrală cu Planul Urbanistic de Detaliu pentru construcția propusă, dar și cu privire la retragerile față de limitele laterale și posterioare.
„Am stat de multe ori de vorbă cu dânșii. În principiu, proiectul e în derulare de doi ani și în tot timpul ăsta am încercat să rezolv toate problemele cetățenilor, în limita legalului și în limita normalului, pentru că, uneori, oamenii mai cer și lucruri care nu se pot face (…)”, declară pentru ePitești omul e afaceri Mario Păun.
„Totul este legal și perfect”
Unul dintre aspectele semnalate de vecini cu privire la noua construcție se referă la faptul că lucrările de escavație se vor executa pe un teren cu o înclinare mare, ceea ce va determina alunecări de teren și, în consecință, degradarea construcțiilor învecinate existente.
„Eu am discutat cu ei, în special cu cel care este cel mai vocal în situația asta. Domnul nu este structurist, nu are studii de specialitate în domeniul construcțiilor. Proiectul este făcut de oameni care au expertiză în domeniu și nimeni nu-și asumă responsabilitatea să facă un imobil care riscă dărâmarea sau alunecarea de teren (…). Noi am modificat proiectul de 5 ori până acum și, practic, toate autoritățile, de la Cultură până la Mediu și orice fel de autoritate, au fost de acord că totul este legal și perfect”, spune Mario Păun.
Proiectul n-a pornit chiar „legal și perfect”, dovadă fiind și numărul mare de modificări pe care omul de afaceri a trebuit să le facă, inclusiv faptul că a fost obligat să „taie” din etaje.
În altă ordine de idei, faptul că terenul pe care urmează să se ridice blocul se află pe un sit urban a făcut ca proiectul să plece la drum ca unul cu semne de întrebare, mai ales că opinia publică s-a temut și că lucrările ar putea începe fără aviz de la Ministerul Culturii. Cum acest din urmă aspect s-a clarificat, rămâne de văzut dacă proiectul va primi votul consilierilor locali.
„Dacă trece, trece, dacă nu trece, nu trece”
„Avem de 7 luni avizul. Avem dreptul să construim. Este un aviz de la Ministerul Culturii, obținut de la Ploiești, în care sunt specificați termenii de construcție, înălțimea”, precizează omul de afaceri Mario Păun.
Întrebat de ePitești dacă are emoții pentru ședința CL Pitești de săptămâna viitoare, Păun răspunde: „Nu am. Dacă trece, trece, dacă nu trece, nu trece, ce pot să fac? Dacă e ceva de schimbat, o să-l schimb.
Am adus-o de la P+6E retras la P+4E +5E retras. Regimul de înălțime nu are cum să fie mai mic de atât, pentru că de jur împrejur sunt clădiri P+6″.