930 x122 grota rece

adi servsal

GUNOIUL ÎN ARGEȘ SE VA TOT SCUMPI. AUTORITĂȚI: DE VINĂ E POPULAȚIA

Gunoiul în Argeș se va tot scumpi. Autorități: De vină e populația. Gabriel Moiceanu (foto), director executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Servsal, a anunţat astăzi, într-o conferință de presă, că începând din acest an „tarifele la gunoi vor creşte continuu”. Cu alte cuvinte, s-au scumpit și se vor mai scumpi.

Citiți și: Noi tarife! Cât vor plăti oamenii pentru aceste servicii

„Din acest an, avem de plătit penalităţi de 30 de lei pe tona de deşeuri la depozitarea deşeurilor care nu se pot recicla. Din 2020, această penalitate care merge la Fondul de Mediu va fi de 80 de lei pe tonă. În plus, sunt penalităţi, de exemplu, şi pentru că nu se reciclează anumite deşeuri, cum ar fi plasticul, conform normelor europene. Până când lumea nu va înţelege că deşeurile trebuie selectate pentru reciclare şi nu va mai arunca de-a valma totul la tomberon tarifele vor tot creşte”, a spus Moiceanu.

În acest an, a precizat el, judeţul Argeş va plăti circa 1.000.000 de lei penalităţi, bani care se vor regăsi în facturi.

Citiți și: Rovinietă 2024. Taxele de drum pentru acest an

Echilibrarea costurilor ar fi posibilă, însă, dacă s-ar reduce cantitatea de deșeuri generată prin selectare la sursă, precizate într-un comunicat de presă.

„- Devierea deșeurilor biodegradabile (legume/fructe stricate, deșeuri verzi, pământoase) în compostoare individuale sau în propria gospodărie, în special în mediul rural;

– Separarea deșeurilor reciclabile în sacii puși la dispoziție de operator sau A.D.I.;

– Interzicerea depozitării în recipienţii de colectare (pubele, containere) a gunoiului de grajd, animale moarte, cenuşă, resturi din amenajări şi construcţii etc.”, susține conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Servsal.

Conform sursei citate, noile tarife aplicabile pentru deșeurile ridicate de operator din UAT-uri sunt următoarele:

-tarif/tonă – reziduale contractare directă – 334,45 + 30 ec + TVA = 433,7 lei;

-tarif/tonă – reziduale taxă la Primărie colectare/gospodărie – 299,16 + 30 ec + TVA = 391,7 lei;

-tarif/tonă – reziduale taxă la Primărie colectare la platformă – 273,95 + 30 ec + TVA  = 361,7 lei;

-tarif /tonă – biodegradabile taxă platită la Primărie – 257,63 + TVA  = 306,58 de lei.

”La tarifele actuale, cu toate cheltuielile incluse (colectare, transport, tratare, sortare, amortizmente, rambursări credite), trebuie să avem următoarele costuri pe persoană:

-Qgen./rural este de 0,13 tone/an x 391 de lei tonă = 50,88 de lei/an = 4.24 de lei persoan[/lună – taxă la Primărie;

-Qgen./rural este de 0,13 tone/an x 433,7 lei tona = 56.38 de lei/an = 4.7 lei persoană/lună – tarif la operator;

-Qgen /urban este  de 0,241 de tone/an x 433,7 lei = 94,40/12 luni = 7,87 de lei/lună/persoană;

– Qgen/urban este de 0,241 tone/an x 433,7 lei = 104,52/12 luni = 8,71 de lei/lună/persoană – tarif la operator.

Din considerente economice, în favoarea cetăţeanului susținem taxa plătită la UAT, iar nu tarif plătit la operator.

Exemplu: o comunitate de 3.000 locuitori din mediul rural plăteşte cu peste 16.000 de lei mai mult decât o comunitate care plăteste serviciul prin taxe şi impozite.

Creșterea obligațiilor și a costurilor de operare este o certitudine, urmare a modificărilor legislative și a penalităților impuse de Administrația Fondului pentru Mediu, dar pot fi la o valoare mai redusă dacă dezvoltăm o infrastructură de tratare mecanico-biologică a deșeurilor reziduale, unde costurile sunt generate de tratare și amortizare echipamente și doar o cantitate de sub 20% rezidual ajunge la depozitare.

Prin urmare, depinde de fiecare dintre noi dacă rămânem în zona de suportabilitate a acestui cost sau vom umple vistieria Administratiei Fondului pentru Mediu cu penalități pentru cantități pe care le putem gestiona diferit, responsabil de la beneficiarul serviciului (cetățean, agent economic) până la instalațiile de tratare mecanică și biologică”, avertizează conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Servsal.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Servsal gestionează în Argeș serviciul de management al deșeurilor și colectează și depozitează deșeurile din județ.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3