- Publicat de: ePitești
- 7-01-2021, ora 13:27
- Administrativ
O nouă lege a intrat în vigoare. Amenzile prevăzute ajung până la 30.000 de lei
Începând cu 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare legea compostului, prin care cu toţii suntem obligaţi să colectăm separat resturile alimentare şi vegetale, în caz contrar riscând să plătim amenzi uriaşe.
Citiți și: Vouchere pentru alimente 2025-2027: Cât primesc românii și când intră baniiDe asemenea, România poate fi sancţionată de UE cu peste 200.000 de euro pe zi.
Procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri. Deşeurile biodegradabile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amănuntul, etc.
Citiți și: Containere misterioase au apărut în Pitești – Știi ce poți arunca?Pe de altă parte, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile. De asemenea, acestea trebuie să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşti pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.
Cei care nu respectă legea pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar firmele cu până la 20.000 lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. De asemenea, în lipsa unei infrastructuri de colectare, ţara noastră riscă sancţiuni de peste 200.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene.
(Foto: descriptiv)