pizzeria sapori  930 122

PITEȘTI, SECOLUL XXI. LOCUIESC ÎN MUNICIPIU, DAR AU DRUM CA-N EVUL MEDIU

 

Situație revoltătoare pentru mai mulți piteșteni care și-au cumpărat terenuri în zona Tancodrom din Pitești. Oamenii sunt condamnați la noroi din cauza unor aberații edilitare care țin ca-n Evul Mediu un drum din secolul XXI: strada Jan Constantinescu (impropriu spus stradă, fiindcă acolo e, mai degrabă, un câmp).

Concret, municipalitatea a introdus, încă din 2015, cu fonduri europene, apă, canalizare și gaze pe respectiva stradă. Tot Primăria e cea care le-a dat dat acestor piteșteni autorizație de construire, dar când oamenii au cerut Primăriei să le rezolve problema drumului (măcar o pietruire, că asfaltarea e deja un moft),  autoritatea publică le-a comunicat că nu se poate implica pentru că strada nu e decât parțial proprietatea primăriei, ca urmare a unui litigiu cu un om de afaceri piteștean, proprietar al celeilalte porțiuni de stradă.

Oamenii se tot întreabă, pe bună dreptate, cum autoritatea publică a putut introduce utilități pe un tronson despre care spune că nu-i aparține  și nu știu ce să creadă despre litigiul invocat, mai ales că, spun ei, dosarul pe care-l cunosc și ei a fost deja soluționat în instanță printr-o hotărâre definitivă.

„Suntem 10 familii care am cumpărat teren anul acesta, pe strada Jan Constantinescu. Am primit autorizație de construcție, numere pentru case. Am hotărât să facem o hârtie către Primărie să ne pună măcar piatră pe drum, nu asfalt, iar răspunsul a fost simplu: nu e strada lor. Cum au tras apa-canal și gaze pe fonduri europene pe un teren care nu este al lor. Spun că sunt în proces cu proprietarul de la care și noi am cumpărat terenul. Procesul s-a încheiat din 2018. S-au  plătit deja despăgubiri în acest dosar printr-o soluție definitivă, dar continuă să spună că strada nu-i aparține”, precizat, pentru ePitești.ro, Ionel Stoica.

Proprietatea piteșteanului se află pe tronsonul de drum despre care Primăria susține că nu i-ar aparține. Iată mai exact cum sună răspunsul primit de el și ceilalți proprietari de pe aceeași stradă:

 

Răspunsuri similare au primit toți cei care au făcut sesizări privind asfaltarea respectivei străzi.

Răspunsul Municipalității e cu atât mai ciudat cu cât strada figurează într-o serie de alte documente eliberate de Primărie  acelorași proprietari pentru diverse alte intervenții în zonă.

 

Documentul prezentat mai sus e emis în august 2020. Oamenii au făcut solicitare și ulterior. În septembrie 2020, răspunsul autorității publice locale a fost același.

 

Petenții au ajuns la capătul răbdărilor. De când au început ploile așa zisa stradă e impracticabilă.

„La Nr. 11, proprietarul n-a mai putut intra în curte din cauza noroiului. Nu e posibil așa ceva! Rămânem cu mașinile blocate. Gândiți-vă că poate avem nevoie de Ambulanță, de Pompieri, ce  facem?”, îi întreabă pe oficialii Primăriei Pitești, Ionel Stoica.

Ce spune primarul

Am încercat să aflăm de la noul primar al Piteștiului, Cristian Gentea, care  e explicația pentru această (altă) anomalie edilitară a Piteștiului.

Cristian Gentea spune că este vorba de un litigiu în desfășurare (pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenului, drept revendicat, abia acum, de Primărie), practic un litigiu distinct de cel la care fac referire oamenii care locuiesc în zonă. Edilul precizează că, în acest moment, în baza unei precedente decizii din cealaltă speță, jumătate din drum figurează ca proprietatea privată a unui cunoscut om de afaceri, care a obținut deja în instanță câștig de cauză într-un alt proces în care a cerut și chiar a obținut de la S.C. Apă Canal o sumă importantă pe motiv că furnizorul de utilități a intervenit pe terenul despre care a arătat în instanță că-i aparține.

„Din cauza acestui nou litigiu, Primăria nu are niciun fel de posibilitate să intervină pe acel drum (deși sunt doar 200 de metri). Dacă instanța i-a dat lui dreptate în acea fază, înseamnă că, momentan, e teren privat. Nu știu cum a socotit instanța de i-a dat lui câștig de cauză… Noi avem acte doveditoare prin care putem să demonstrăm că terenul ne-a fost donat cu mulți ani înainte de a-l lua dânsul. Aceasta este situația în care ne aflăm. Noi vrem, în primul rând dreptul de proprietate ca să putem interveni acolo, că oamenii au dreptate pentru că și-au făcut acolo casă și nu pot ajunge acasă. Efectiv nu există drum, sunt doar niște noroaie”, a precizat, pentru ePitesti.ro, Cristian Gentea.

Rămân însă fără răspuns alte anomalii invocate, pe bună dreptate, de cei  care zac în noroi pentru că, ani la rând Municipalitatea n-a reușit să clarifice situația terenului.

„De ce plătim la Primărie pentru branșamente, că spargem strada, dacă strada nu e a lor?  Culmea e că în certificatul de urbanism Primăria ne-a dat și retragere pentru mărirea străzii  de la 6, la 9 metri. Puteau să facă asta dacă strada nu le aparținea”, mai spune ePitești.ro, Ionel Stoica.

Într-o discuție telefonică purtată de redacția ePitești cu Cristian Gentea, primarul a precizat că va reveni cu un răspuns referitor la aceste aspecte care încă nu se leagă.

Vom reveni și noi, foarte curând, cu amănunte despre cum Primăria Pitești, în mandatul fostului primar, a „uitat” total că strada e domeniu public (cum pretinde acum în instanță) și a ajuns, împreună cu furnizorul de utilități,  bună de plată cu o sumă suportată până una-alta, din buzunarul piteștenilor!

 

 

555×222  MAIA
eurial 570×90