930×122 CAPRA 5

spital_urgente

Primarile rurale refuza administrarea spitalelor

Pitesti. 15 iunie. 2010.
Actiunea de descentralizare a spitalelor se loveste de refuzul multor autoritati locale: unii nu le vor fiindca au datorii neachitate, altii cer fonduri suplimentare ca sa le preia. Cum autoritatile locale nu se grabesc sa preia spitalele oferite de Ministerul Sanatatii, majoritatea unitatilor spitalicesti din Arges vor trece la consiliul judetean, nu la cel local.Oficialii Ministerului Sanatatii spun ca transferul managementului spitalelor trebuie sa se faca catre autoritatile locale care detin proprietatea imobilelor. In privinta datoriilor unitatilor medicale, banii vor fi achitati la rectificarea bugetara, promite ministrul sanatatii.

Conform unui proiect initat de guvern 17 din cele 18 spitale din Arges, ar fi trebuit sa treaca de la 1 iulie in administrarea consiliilor locale de pe raza carora se afla acest lucru ingradind dreptul de tratament al multor cetateni din judet. Tinand cont de acest impediment administrativ variant initiala a proiectului privind descentralizarea sistemului medical a fost modificat pentru ca toti cetatenii judetului sa poata beneficia de asistenta si tratament medical. Astfel, conform declaratiilor vicepresedintelui Consiliului Judetean Florea Costace, doar spitalul Mioveni, Campulung si Curtea de Arges apartin consililor locale, restul de 14 trecand sub autoritatea Consiliul Judetean Arges. Este vorba de Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti, Spitalul Orasenesc „Regele Carol I” Costesti, Spitalul de Psihiatrie „Sf.Maria” Vedea, Spitalul „Dr. Teja Papahagi” Domnesti, Spitalul de Recuperare Bradet, Spitalul de Pediatrie Pitesti, Spitalul de Pneumoftiziologie Campulung, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ilie”Pitesti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf.Andrei” Valea, Spitalul de Geriatrie si Boli Cronice”Constantin Balaceanu Stolnici” Stefanesti, Spitalul „Dr.Ion Craciun ” Calinesti, Spital de Boli Cronice Mozaceni si Spital de Boli Cronice Rucar. Doar Spitalul Militar de Urgente “Ion Jianu” Pitesti va ramane in continuare sub administrarea Ministerului Apararii, acesta fiind singurul spital profitabil din judet, unitatea reusind sa incaseze sume frumoase din tratarea a sute de pacienti straini anual.
Prin transferul catre autoritatile locale se urmareste si cresterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial. Astfel, autoritatile locale si judetene vor avea in administrare logistica, financiara si umana tot ceea ce inseamna unitate sanitara publica. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile de administratie in care autoritatile locale vor avea majoritate. Ministerul Sanatatii da asigurari ca procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizari in cadrul personalului medical si asa insuficient.

{loadposition inside}

Eurial 555 x222
HerasMed (570 x 90 px)