930X122 MAIA

gavana

UN ALT SCANDAL IMOBILIAR DIN GĂVANA RISCĂ SĂ AJUNGĂ ÎN INSTANȚĂ. PRIMĂRIA, ACUZATĂ CĂ MINTE ÎN RAPORTUL DE INFORMARE

Se inflamează spiritele într-un alt scandal imobiliar din Găvana, care riscă să ajungă în instanță.

Citiți și: Pitești. Accident grav lângă „Cornul Vânătorului”! Un începător și-a făcut praf mașina

O familie din cartierul Găvana avertizează Primăria Piteșți că, dacă va autoriza construirea viitorului bloc de locuințe S+P+2E pe un teren din strada Mioarei în condiții care-i vor prejudicia proprietatea sau îi vor pune în pericol siguranța, se va adresa organelor judiciare.

Oamenii nu s-au trezit din senin să dea ultimatumuri, ci după ce au citit Raportul de informare și consultare a publicului privind elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu în vederea construirii noului bloc de la nr. 11.

Citiți și: Pitești. Scări reabilitate cu peste 30 de mii de euro

„În cazul eliberării unei autorizații de construcție pentru proiectul specificat de dvs., ce ar conține elemente de nelegalitate sau nerespectarea prevederilor acestora de către dezvoltator/proprietar, a cărei punere în aplicare ar aduce prejudicii sau ar pune în pericol siguranța noastră, ne rezervăm dreptul de a acționa în justiție pe cale civilă sau penală”, a notificat familia Dincă Primăria Piteșți.

Oamenii au o listă lungă de obiecții față de raportul amintit, raport în care se arătă că ʺPrin adresa nr. 2793/20.01.2020 și 5351/03.02.2020, petenții au primit răspuns la obiecțiile formulate, cuprinzând și punctul de vedere al elaboratorului documentației cu privire la cele sesizate, exprimat prin adresele nr. 63291/20.12.2019 și 42246/28.01.2020″.

Oamenii cer Primăriei să dovedească ce a scris în raport

Ei bine, familia Dincă spune că afirmația din document este pur și simplu neadevărată.

“Noi nu am primit răspuns la obiecțiile formulate, contrar celor menționate în Raportul de informare, de unde rezultă că s-ar fi primit răspuns. Vrem ca Primăria să ne pună la dispoziție dovada primirii adreselor/adresei privind răspunsul la obiecțiile noastre, menționat în raport”, precizează pentru ePitești Laura Dincă.

Au fost informați doi vecini din patru

Familia încearcă să le împrospăteze memoria autorităților publice locale, amintind că terenul pe care se dorește construirea viitorului bloc de locuințe are nu doar doi vecini adiacenți (singurii informați prin adrese în timpul  consultării publice), ci patru.

„Celorlalți doi vecini nu le-a fost transmisă notificarea privind intenția de elaborare PUD, fapt ce rezultă din Raportul de informare depus chiar pe pagina de internet a Primăriei Piteșți”, mai spune Laura Dincă.

Legea 50/1991 spune, printre altele, că ,,acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, este necesar pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediată lor vecinătate (…)”.

Același Raport de informare publicat de Primăria Pitești arătă și că s-a făcut ʺnotificarea vecinilor adiacenţi proprietăţii care a generat PUD-ul, prin adresa cu numărul de înregistrare 56589 din data de 18.11.2019: (…) și locatarii/proprietarii blocului C1-Asociația de Proprietari Mircea Eliade C1-C2.”

„Adresa a făcut obiectul informării unui singur vecin adiacent” 

Petenții spun că nici sub acest aspect lucrurile n-au fost așa cum le prezintă Primăria.

„Vă aducem la cunoștință că adresa la care se face referire mai sus a făcut obiectul informării unui singur vecin adiacent și NU și a proprietarilor blocului C1-Asociația de Proprietari Mircea Eliade C1-C2, așa cum este stipulat în raport, lucru ce a fost sesizat și prin adresa nr. 60802/10.12.2019 depusă de către noi”, se arătă în sesizarea transmisă Primăriei Piteșți săptămâna trecută de familia Dincă (sesizare semnată de Laurențiu Dincă și Radu Ovidiu Dincă, coproprietarii unuia dintre imobilele învecinate viitoarei construcții).

Petenții consideră că Primăria se prevalează, în același raport, de un certificat de urbanism neacoperitor pentru problemele semnalate de ei.

„Certificatul de urbanism este un act de informare emis de autoritățile publice, la cererea oricărei persoane, cu privire la orice imobil. NU reprezintă un act de verificare și autorizare prin care să se certifice inexistența producerii eventualelor daune viitoare”, spun petenții, care consideră că demersul Primăriei Piteșți ar fi fost unul mai degrabă de formă.

Primăria sugerează că și-a făcut treaba

Autoritatea publică locală arată chiar în raport că „informarea şi consultarea publicului s-au efectuat respectând principiul transparenţei în administraţia publică şi liberului acces la informaţii de interes public”.

Ce obiecții mai are familia Dincă

Oamenii mai spun că nu s-ar respecta prevederile normativului de siguranță la foc, potrivit cărora construcțiile independente și grupările sau comasările de construcții constituite se amplasează astfel încât să nu permită propagarea incendiilor o perioadă de timp normată sau, în cazul prăbușirii, să nu afecteze obiectele învecinate, respectându-se distanțele minime de siguranță ori compartimentându-se prin pereți rezistenți la foc, alcătuiți corespunzător densității sarcinii termice celei mai mari.

„Strada Mioarei este, însă, foarte îngustă. Practic, e o alee ce nu permite accesul mijloacelor de stingere a incendiilor și nu poate suporta nici un flux mare de mașini”, atenționează petenții. Iar oamenii se tem că, în caz de urgență, pompierii sau ambulanța nu vor mai putea ajunge la ei.

Este un aspect pe care, de asemenea, l-au semnalat Primăriei Piteșți, așa cum au semnalat și faptul că „nu există platformă de depozitare a deșeurilor sau o soluție a depozitării deșeurilor care să se facă conform normativelor în vigoare” sau că noul imobil le va umbri proprietatea: „zona de umbră pe care ar lăsa-o blocul ce urmează a fi ridicat nu permite însorirea minimă a uneia dintre vecinătăți”.

Petenții consideră că nu s-ar respecta prevederile potrivit cărora „amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc”, spune Ovidiu Dincă, unul dintre coproprietari.

Raportul publicat de Primăria Piteșți arătă, însă, că procedura premergătoare PUD-ului s-ar fi făcut ca la carte.

„Considerăm oportună înaintarea raportului de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea PUD în vederea <<Construire bloc de locuințe S+P+2E>> pe terenul situat în intravilanul municipiului Piteşți, strada Mioarei, nr. 11, spre avizare în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism a Municipiului Piteșți”, se arată în raport.

Despre o altă dispută imobiliară din Găvana (de pe strada Mircea Eliade), aceasta deja ajunsă în justiție, AICI.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90