EcoMoto 930×122

adrian caunei

DIALOG HALUCINANT DESPRE CUM A FOST FINALIZAT NOUL BLOC DIN GĂVANA, DEȘI LUCRĂRILE SUNT SUSPENDATE

Scandalul imobiliar pe marginea ridicării blocului de pe strada Mircea Eliade-varianta Găvana, imobil a cărui autorizație de construire face obiectul acțiunii deschise în instanță de Instituția Prefectului – Județul Argeș (care a semnalat unele probleme de legalitate), ar fi trebuit, teoretic, să se calmeze odată cu ceea ce era legal să se întâmple: suspendarea de drept a actului administrativ și a lucrărilor până la soluționarea pe fond a cauzei de către Tribunalul Argeș.

Citiți și: Interzis în 2024: Sancțiuni uriașe pentru orele de liniște la bloc

O suspendare care, în realitate, n-a avut loc. Pe de o parte, o spun și vecinii care afirmă că lucrările au continuat și ulterior deschiderii acțiunii în contencios administrativ de către Instituția Prefectului, pe 16 august 2019 (o dată ce merită reținută din considerente pe care le vom enumera ulterior). O spune indirect și Adrian Căunei, fiul soților Căunei, pârâți (alături de Primăria Pitești, emitenta autorizației cu pricina) în dosar, care recunoaște că lucrările n-au fost niciodată stopate după ce Instituția Prefectului a atacat în instanță autorizația.

Ce încearcă să spună Adrian Căunei (care este unul dintre asociatii societății comerciale care a intrat în proces, ca intervenientă, de partea pârâților) e că, de fapt, n-ar fi fost cazul să intervină vreo suspendare.

Citiți și: Impact și în Găvana! Accident cu 2 mașini

Când a putut fi finalizată această clădire?

Una peste alta, Adrian Căunei invocă ceea ce era previzibil: că lucrările sunt deja finalizate „din punct de vedere al recepției”. Un argument extrem de convenabil, pentru că la momentul în care va trebui să decidă asupra legalității sau ilegalității autorizației de construire, instanța va fi forțată să constate că acțiunea nu mai are obiect (deoarece clădirea e deja gata!).

Nici măcare o sesizare în instanță cu privire la nerespectarea suspendării intervenite de drept nu și-ar mai avea rostul, din același raționament.

Întrebarea care se pune este „când a putut fi finalizată această clădire?”, dat fiind că la momentul în care Instituția Prefectului a atacat în instanță autorizația, blocul era în construcție, iar imediat după sesizarea instanței, autorizația și lucrările erau, teoretic, suspendate de drept.

ePitești: Cineva lucrează în clădirea aceea! Dumneavoastră aveți totuși suspendată lucrarea…
Adrian Căunei: Eu lucrez acum la curățenie, am alte probleme la care lucrez acolo. Eu am terminat construcția respectivă din punct de vedere al autorizației.
ePitești: Când ați terminat-o?
Adrian Căunei: Eu am terminat-o la sfârșitul lui august. Am expertiză că am terminat-o la sfârșitul lui august… Un expert judiciar mi-a făcut expertiza.
ePitești: Clădirea dumneavoastră este finalizată de la sfârșitul lunii august?
Adrian Căunei: Da, este finalizată din punct de vedere al recepției de la sfârșitul lunii august.
ePitești: Și cine a făcut recepția?
Adrian Căunei: Nu a făcut recepția. V-am spus că a făcut o expertiză (…) Recepția se face la finalizarea lucrărilor, da? Ei, din punct de vedere a ceea ce înseamnă recepția unei construcții, clădirea mea este gata. eu, la momentul ăsta, mai lucrez doar la chestii de finisaje, alte chestii, n-am treabă cu autorizația de construire.

Se fac branșamentele, se fac alte chestii, pe care  sunt alte autorizații luate, s-a lucrat la branșamentul la gaz, se lucrează. S-a lucrat la branșamentul la apă, la un moment dat, la branșamentul la curent. Sunt chestii separate. Sunt alte autorizații obținute, n-au legătură cu asta.

De ce lucrurile nu se leagă

Pornind de la prezumția că declarația lui Adrian Căunei, potrivit căreia blocul a fost terminat la finele lunii august 2019, este una adevărată și făcând abstracție de faptul că vecinii spun că inclusiv în ianuarie 2020 s-a lucrat la această clădire, rămâne cel puțin un interval  de două săptămâni de la data de 16 august 2019 (când a fost înregistrată în instanță acțiunea Instituției Prefectului și când a intrat în vigoare suspendarea de drept) până la „sfârșitul lunii”, în care orice lucrare la acest imobil e susceptibilă a încălca legislația.

(Video: imagini filmate în cursul lunii ianuarie 2020)

Dialogul aproape halucinat despre recepția și nu prea a lucrării a continuat în încercarea de a afla dacă au existat lucrări în perioada „suspendării”:

Adrian Căunei: De la sfârșitul lui august, clădirea mea e recepționată… De când am terminat anveloparea exterioară și casa scării și ce-am mai avut, era gata.
ePitești: Ați spus recepționată acum o secundă. Cine a făcut recepția?
Adrian Căunei: Nu am spus recepționată.
ePitești: Vă dau înregistrarea!
Adrian Căunei: Am spus că este gata din punct de vedere al recepției. Tocmai din cauza procesului ăstuia eu nu pot să-mi fac recepția clădirii. (…)
ePitești: Clădirea dumneavoastră, în luna august, nu arăta cum arată acum!
Adrian Căunei: Așa…
ePitești: Cum ați finalizat-o din august, dacă din august până acum la clădirea aceasta au existat o grămadă de transformări? (…)
Adrian Căunei: La sfârșitul lunii august era anvelopată toată clădirea.
ePitești: Au fost sistate vreo secundă lucrările la clădirea dumneavoastră?
Adrian Căunei: Nu, n-au fost sistate niciodată. Dar eu am terminat lucrările. Eu nu mai am nevoie să-mi fie sistată sau suspendată autorizația, de-aia vă spun. Nu mai am nevoie (…) Eu am cerut recepția lucrării!
ePitești: Ați cerut-o, dar n-o aveți!
Adrian Căunei: Eu am solicitat recepția lucrării!
ePitești: Dar a solicita nu-i totuna cu a avea făcută recepția lucrării!
Adrian Căunei: Eu, doamnă, dacă vreți să știți, am și recepția lucrării. Am și făcut recepția lucrării.
ePitești: Cine v-a făcut-o?
Adrian Căunei: Asta nu vă interesează pe dumneavoastră! Eu am făcută recepția lucrării…
ePitești: Cu cine ați făcut-o? Primăria (nr. – reprezentanții instituției) a fost de față?
Adrian Căunei: Nu a fost Primăria (nr. – reprezentanții instituției)… Dar nu cred că vă interesează pe dumneavoastră chestia asta.

Deși există un proces pe rol care trebuie să clarifice dacă problemele de legalitate semnalate de Instituția Prefectului se confirmă (sau nu) și dacă ele erau sau nu de natură să atragă anularea autorizației, Adrian Căunei pare să știe deja ce n-a concluzionat nici Trinunalul Argeș (nu că ar mai conta, din moment ce lucrarea e, așa cum spune, gata).

„Avizele astea de care zic ei că nu mi le-a cerut Primăria, le am. Nu era nevoie de ele, conform Legii 50, articolul 7, și nu atrag anulabilitatea autorizației de construire. Din august de când e procesul ăsta nu s-a judecat o dată. S-a amânat” , încheie, printre amenințările cu chemarea redacței noastre în instanță, Adrian Căunei.

E, la prima vedere, un fel de justificare a faptului că nu pare să dea doi bani pe acțiunea Instituției Prefectului și consecținele ei.

De precizat că ePitești i-a solicitat lui Adrian Căunei copii ale acelor documente – dacă ele există – din care să rezulte că lucrarea a fost într-adevăr finalizată înainte de data de la care a intervenit suspendarea de drept, dată după care trebuiau oprite lucrările, documente pe care să le putem studia și confrunta la instituțiile abilitate. Solicitarea ne-a fost, însă, refuzată. (Sursă foto: Facebook Adrian Căunei Florescu)

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90