EcoMoto 930×122

drumuri publice

Atenție! Noi reguli pe drumurile publice

Noi reguli pe drumurile publice.

Citiți și: Pușcărie și amendă uriașă pentru acest comportament în trafic!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, 18 martie, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Conform actului normativ, persoanele responsabile au obligația:

a) să asigure instalarea, întreținerea şi verificarea semnalizării rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare;

Citiți și: Ce faci dacă găsești mașina lovită în parcare?

b) să instaleze indicatoare rutiere şi alte mijloace de semnalizare rutieră sau dispozitive speciale pe drumurile publice din localitatea aflată în zona de administrare, inclusiv cele de intrare şi ieşire, cu aceste semnificaţii;

c) să aplice/instaleze, să întrețină și să verifice calitatea mijloacelor de semnalizare rutiere, în conformitate cu standardele în vigoare.

Noi reguli pe drumurile publice – Ce mai prevede noua legea

De asemenea, administratorul drumului public, conform competențelor ce îi revin, cu avizul Poliției Rutiere, este obligat să:

– aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni și de trecerea la nivel cu o cale ferată,

– să aplice marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum și marcaje pentru zone cu risc crescut de  accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare.

Tot administratorul drumului public, sau după caz antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să înlăture obstacolele și indicatoarele/ mijloacele de semnalizare rutieră temporară la finalizare lucrărilor.

Această măsură se impune pentru a nu stânjeni sau a pune în pericol siguranța circulației.

Tot legea prevede că autoritățile publice locale sunt obligate să amenajeze stațiile mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii, cu avizul Poliției Rutiere și în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice specifice.

Noi obligații pentru polițiști

De asemenea, în actele de constatare pe care le completează polițiștii în cazul unui accident vor apărea noi informații.

În cazul unui accident de circulație din care rezultă decesul sau rănirea a uneia sau a mai multor persoane:

– polițistul aflat la fața locului trebuie să menționeze în actele de constatare existența ori inexistența modului de semnalizare rutieră și calitatea acesteia

Totodată, agentul trebuie să înregistreze prin foto și video existența sau inexistența semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia.

În cazul unui accident cu pagube materiale:

– polițistul va consemna lipsa semnalizării rutiere sau alte probleme numai dacă una dintre persoanele implicate solicită acest lucru.

Mai multe despre lege, AICI.

Administratorii drumului care nu respectă noile reguli riscă amenzi usturătoare.

Foto descriptiv: Evenimentul Zilei

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90