EcoMoto 930×122

izolati la domiciliu

(AUDIO) CUM BÂJBÂIE PRIMĂRIA PITEȘTI ÎN PROBLEMA IZOLAȚILOR LA DOMICILIU: CĂUTĂM DONATORI

După mediatizarea cazului celor trei persoane izolate la domiciliu care au cerut în zadar sprijinul Primăriei Pitești când au rămas fără mâncare și care au ajuns să fie ajutate în cele din urmă de voluntari impresionați de situația lor (vezi AICI întreaga poveste relatată de ePitești.ro), am încercat să vedem dacă municipalitatea a reușit să traseze măcar o minimă direcție pentru soluționarea unor astfel de cazuri.

Citiți și: Pitești. Lumea le primește GRATUIT în piețe!

Răspunsul primit la o zi după ce a demonstrat că habar n-are că trebuie să se ocupe de astfel de cazuri arată că autoritatea publică locală bâjbâie în aceeași beznă în care se află de la declararea pandemiei.

Dacă ieri operatorii municipalității le-au spus nonșalant oamenilor care au cerut hrană să se adreseze DSP, de unde au fost redirecționați la Primărie, care, din nou, i-a trimis la DSP, autoritatea care a insistat că asigurarea alimentelor în astfel de situații cade în sarcina Primăriei (și tot așa, pe parcursul a peste 10 convorbiri telefonice, în urma cărora nu s-a găsit nicio soluție), astăzi am luat legătura cu Primăria Pitești, semnalând același caz, despre care am aflat că nici măcar n-a fost luat în evidența instituției.

Citiți și: Decizie de ultim moment! Se întâmplă la Bazinul Olimpic

Răspunsul primit a fost uluitor: „Lăsați-ne numărul lor de telefon! Dacă găsim donatori, le trimitem alimente”.

Altfel spus, cazurile sociale izolate la domiciliu sunt tot la mâna unor oameni de bine, fiindcă autoritatea publică locală e total nepregătită în fața unei asemenea situații, deși lucrurile ar trebui să fie clare: Primăria Pitești e cea care se ocupă de asigurarea hranei celor care ajung în situația  de a nu mai avea cum să și-o procure. O spune nu doar DSP, care ieri i-a direcționat, în mod corect, pe cei trei la autoritatea publică locală, ci și Instituția Prefectului – Argeș.

„În mod normal, conform ordonanțelor, cazurile sociale trebuie  fie sprijinite de către primăriiÎn acest sens, există rectificări de buget și bugete de rezervă care pot fi folosite în situații de urgență. (…) Primăriile au fost informate, li s-a cerut din partea Prefecturii o listă cu persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și cu probleme sociale grave sau aflate în izolare cu vârsta de sub 65 de ani, cazuri sociale speciale, în ordinea gravității cazurilor. Cumva, încercăm  completăm eforturile pe care aceștia le fac, nu  le rezolvăm toate problemele”, spun oficialii Instituției Prefectului.

Altfel spus, Primăria Pitești n-are nicio justificare să lase în voia sorții astfel de cazuri.

De altfel, procedura corectă le-a fost indicată celor trei persoane care au cerut ajutor și de către dispecerul Tel Verde.

Redăm, mai jos, transcrierea răspunsurilor primite de acești oameni de la Primăria Pitești și DSP Argeș la momentul solicitării sprijinului.

Operator Primăria Pitești: Nu la noi, noi nu ne ocupăm cu așa ceva, DSP-ul! Sunați la ei, ei se ocupă de tot!

Operator Tel Verde: Trebuie să sunați la Primăria Pitești să le explicați că această situație intră în atribuția autorităților locale să managerieze această situație. Legea spune că este treaba Primăriei. La DSP sunați doar dacă la dumneavoastră apare un simptom. DSP-ul nu are nicio treabă cu alimentele dumneavoastră. Primăria trebuie să vă asigure, în cazul în care nu dispuneți, ajutor.

Operator Primăria Pitești: Deci, nu se ocupă Primăria, se ocupă DSP-ul. Eu, ca Primărie, nu am de unde să știu că dumneavoastră sunteți în izolare sau în carantină.

Operator DSP Argeș (din nou): Alimente, nu, noi vă monitorizăm doar starea de sănătate. Pentru alimente sau alte necesități, sunați dumneavoastră la autoritatea publică, la Primărie.

Operator Primăria Pitești – Serviciul Asistență Socială: Trebuie să luați legătura cu DSP-ul, nu cu noi. Noi centralizăm datele cu persoanele care sunt peste 65 de ani, atât.

La întrebarea familiei Voicu, „De noi cine se ocupă? Ce facem, stăm 14 zile să murim de foame?”, răspunsul a fost năucitor:

Operator Primăria Pitești – Serviciul Asistență Socială: Poate Primăria, prin alte servicii. Noi, la Asistență Socială, ne ocupăm doar de persoanele care au peste 65 de ani. Oricum, se cumpără contra cost. Oricum suntem la faza de a centraliza datele.

Nota redacției: Pentru a realiza care sunt proporțiile propriei situații penibile în care se află (raportat la acești cetățeni), le stăm la dispoziție autorităților publice locale cu toate înregistrările audio ale conversațiilor telefonice purtate de cei trei izolați la domiciliu cu operatorii instituției.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90