New Profesional Consult 930 x 122

cutremur

    Avertisment înfiorător: Atenție la blocurile construite între 1963 și 1977!

    Avertismentul unui inginer constructor: Atenție la blocurile construite între 1963 și 1977!

    Citiți și: Pământul s-a „zvârcolit” de Paște

    Cele două cutremure de mare magnitudine care au lovit Turcia și Siria provocând moartea a peste 9.500 de oameni (până în acest moment, cifrele cu siguranță vor crește) au redeschis în România discuția despre o problemă majoră cu care ne confruntăm și anume: vulnerabilitatea la seism.

    Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic atât prin poziționarea față de zona Vrancea, cât și prin numărul mare al clădirilor care se pot prăbuși.

    Citiți și: A fost iar cutremur în țară! Zona în care s-a produs ridică semne de întrebare

    De asemenea, și în Pitești există numeroase clădiri care sunt în pericol de colaps la cutremur.

    Acestea sunt doar o parte dintre cele construite înainte de marele cutremur din 1977

    –  blocurile turn din Nord – L-urile

    – cele trei turnuri din Negru Vodă, vis a vis de Spital Militar de Urgență

    – blocurile din Centru de la Complexul Fortuna

    – blocul Mobilux din Piața Vasile Milea

    – sediul Prefecturii Argeș și al CJ Argeș

    – unele blocuri de pe bulevardul I. C. Brătianu (fostul Bulevard 1 Mai) din Centru

    – unele blocuri turn din Craiovei

    Chiar dacă au o structură aparent intactă, multe clădiri din municipiu au, în funcție de perioada în care au fost ridicate, vulnerabilități care vin din proiectare.

    Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că înaintea marelui cutremur din 1940, nu existau normative de protecție anti-seismică în construcții.

    Perioada între 1963 și 1977 a fost una „de foarte tristă amintire”

    „Atunci s-au schimbat codurile de proiectare în sensul de a se ține cont de rezonanță. Cutremurele afectează clădirile în funcție de flexibilitatea lor.

    În 1963 se știau aceste lucruri și noi am adoptat un cod, doar că l-am adoptat invers. Ne-am calibrat modul de proiectare după niște cutremure care nu aveau să vină vreodată în România, după niște cutremure de suprafața, care, prin specificul lor, afectează clădiri rigide.

    Practic codurile de proiectare de atunci au spus că, cu cât e mai înalt un bloc, cu atât trebuie să-l protejez mai puțin pentru seism, pentru că seismele afectează preponderent clădiri joase.

    Ceea ce este adevărat pentru majoritatea seismelor din lume, dar nu este valabil pentru cutremurele vrâncene.

    Am aflat-o pe pielea noastră în 1977, când am avut și prima accelerogramă a unui cutremur vrâncean. Până atunci lucram cu ce luam de la alții și tocmai de aceea ne-am calibrat prost codurile de proiectare.

    Clădirile se proiectau mai prost din punct de vedere seismic chiar decât cele din 1940

    Între 1963-1978, perioada de tristă amintire, clădirile se proiectau mai prost din punct de vedere seismic chiar decât cele din 1940. Evident, erau alte materiale, altă tehnologie, asta le mai salvează, ca și faptul că au o vârstă mult mai mică. Având o vârstă mai mică sunt mai puțin deteriorate, asta le va ajuta foarte mult și le va ajuta și pe viitor. Dar ele din proiectare sunt concepute invers

    În 1977, analizând înregistrarea seismică ne-am dat seama că aceste cutremure vrâncene au o componentă de perioade lungi, mișcările generate tind să fie mai unduioase și atunci intră în rezonanță cu clădiri mai flexibile. Clădirile înalte construite în 1963-1977 sunt foarte expuse.

    Un studiu făcut de Dan Crețu arată că, dacă făceai în 1963 o clădire de P+9 trebuia să susțină ca forță laterală 5% din propria greutate, dacă o făceai între ‘63 și ‘70 trebuia să țină 4,6%, între ‘70 și ‘78 trebuia să țină doar 3,4%.

    După ‘78, a avut loc o mare schimbare, a crescut la 6,8%, după ‘92 la 8,5%, iar în zilele noastre e mult mai mult de atât. Între 1963-1978, perioada de tristă amintire, clădirile se proiectau mai prost din punct de vedere seismic chiar decât cele din 1940.

    Evident, erau alte materiale, altă tehnologie, asta le mai salvează, ca și faptul că au o vârstă mult mai mică. Având o vârstă mai mică sunt mai puțin deteriorate, asta le va ajuta foarte mult și le va ajuta și pe viitor. Dar ele din proiectare sunt concepute invers”, spune Matei Sumbasacu, inginer constructor specializat în cutremure și fondator al Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise, potrivit republica.ro.

    Mai multe explicații oferite de inginerul Matei Sumbasacu, AICI.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    7 comentarii

    • Titi spune:

      Domnul inginer, pur și simplu, aberează. Sperie lumea !

    • Cătălin Preda spune:

      Aveți expertiza tehnică pentru blocurile din Pitești pe care le-ați prezentat în pericol de prăbușire la cutremur?
      Pe ce vă întemeiați afirmația? Doar pe înălțimea construcțiilor și perioada în care au fost realizate?

    • Razvan spune:

      Una peste alta trebuie sa fi idiot sa ti mai cumperi si sa mai dai si o gramada de bani pe un apartament in bloc comunist…

    • R spune:

      Acest „specialist” a lucrat in construcții in perioada ’63- ’78 , daca da atunci se face vinovat ( alaturi de toți din domeniu) de atentat la siguranța populației. Că să fie băgați in seama , multi profită de astfel de evenimente tragice emițând tot felul de teorii fara sa ofere și documente doveditoare. Atenție ziariști! Articolele care pot induce panică intra sub incidența legilor.

    • Anonim spune:

      Am curaj să locuiesc într-un bloc vechi după ce a trecut testul din ’77. Într-un coteț construit ieri, după normele actualizate, cu suprafața unuia vechi de confort 3, cu o compartimentare haotică, nu mă încălzește că pe hârtie rezistă la un cutremur de 7,5 când auzi sughițând pe vecina prin doi pereți.

    • Anonim spune:

      Acum îmi explic de ce toată industria a fost distrusă. Clădirile au fost proiectate greșit. De 30 de ani guvernanții au avut grijă să nu murim la muncă în caz de cutremur. Repede să dărâmăm barajele! Proiectanții să publice schițe de bordeie; să ne mutăm în peșteri.

    • T spune:

      Enumerare de blocuri fără dovezi că ar pune în pericol viața locatarilor. Articol fără substanță. Mai bine prezintă interesul autorităților pentru ce ar face în caz de cutremur; câte adăposturi sunt, situația spitalelor, câte buldozere, excavatoare, automacarale, camioane pot fi folosite în 30 de minute de la momentul producerii evenimentului. O să fim lăsați sub dărâmături, fără doctori și materiale sanitare, fără apă, fără electricitate.

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90