HerasMed (930 x 122 px)

bebelusi

Bebeluși morți în Argeș

Bebeluși morți în Argeș

Citiți și: Alertă alimentară! Produs îndrăgit de copii retras din magazinele Lidl!

Potrivit unui raport al Organizației Salvați Copiii, numărul cazurilor de mortalitate infantilă în Argeș este peste media națională care este de 5,2 la mie.

În Argeș, rata mortalității este de 5,3 la mie.

Citiți și: Alocații majorate, dar părinții strigă: „Nu ne ajung!”

Totuși, nașterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată.

Astfel, dacă în județul Tulcea, de pildă, rata mortalității infantile a fost de 11,1 la mia de copii născuți vii, în București rata este de cinci ori mai mică (date 2021).

Mai mult, rata mortalității infantile în mediul rural rămâne sensibil mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii.

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

• Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)

• Sălaj (8,9 la mie)

• Neamț (8,2 la mie)

• Călărași (7,6 la mie)

• Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

Kaia 555×222
eurial 570×90