Donaris 930 x 122

bebelusi

Bebeluși morți în Argeș

Bebeluși morți în Argeș

Citiți și: Val de îmbolnăviri! Afecțiunea care nu „dă semne că se va opri!”

Potrivit unui raport al Organizației Salvați Copiii, numărul cazurilor de mortalitate infantilă în Argeș este peste media națională care este de 5,2 la mie.

În Argeș, rata mortalității este de 5,3 la mie.

Citiți și: Cantonament cu final nefercit, în Argeș. Mai mulți copii au ajuns la spital

Totuși, nașterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată.

Astfel, dacă în județul Tulcea, de pildă, rata mortalității infantile a fost de 11,1 la mia de copii născuți vii, în București rata este de cinci ori mai mică (date 2021).

Mai mult, rata mortalității infantile în mediul rural rămâne sensibil mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii.

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

• Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)

• Sălaj (8,9 la mie)

• Neamț (8,2 la mie)

• Călărași (7,6 la mie)

• Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3