- Publicat de: Mădălina Nedelcu
- 30-12-2024, ora 13:38
- Știri, Știri
Breaking: Gata cu salariile bugetarilor! S-a dus tot!
Breaking: Gata cu salariile bugetarilor! S-a dus tot!
Citiți și: Șoc la început de an. Unde ne mai lovește GuvernulGuvernul s-a reunit luni, de la ora 13:00, pentru a discuta și aproba „ordonanța trenuleț” privind măsurile fiscal-bugetare propuse pentru 2025.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024.
Citiți și: Salarii de până la 4.500 € net! Joburi din care se îmbogățesc româniiDe asemenea, premierul a mai precizat că angajările la stat vor fi suspendate.
Ciolacu a justificat decizia invocând un deficit bugetar ridicat, generat de creșterea cheltuielilor cu 69 de miliarde de lei peste bugetul inițial.
Aceste fonduri au fost alocate pentru majorarea salariilor și pensiilor, investiții și sănătate.
„Nu regret niciuna dintre aceste măsuri.
Am făcut dreptate pentru milioane de oameni. Ordonanța nu este una a austerității sau a sărăciei, ci una care ne permite să reducem deficitul bugetar la 7% în 2025”, a declarat Marcel Ciolacu.
Înghețarea salariilor și restricții la angajări
Conform proiectului de ordonanță, salariile bugetarilor, indemnizațiile de demnitate publică și alte venituri similare vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024.
Angajările în instituțiile publice vor fi suspendate, cu excepția posturilor unice și a celor din sănătate sau proiecte finanțate din fonduri europene.
Vouchere de vacanță și alte prevederi
Voucherele de vacanță în 2025 vor avea o valoare de 800 de lei.
Ele vor putea fi acordate doar angajaților cu salarii nete sub 8.000 de lei.
Acestea pot fi utilizate pentru acoperirea a cel mult 50% din pachetele turistice, restul urmând să fie suportat de beneficiari.
Breaking: Gata cu salariile bugetarilor! S-a dus tot!
Subvențiile pentru partidele politice vor fi reduse cu 25% comparativ cu 2024, iar pensiile de serviciu nu vor mai fi actualizate cu rata medie anuală a inflației.
Reacții și aviz nefavorabil de la CES
Consiliul Economic și Social (CES) a emis un aviz nefavorabil pentru „ordonanța trenuleț”, invocând lipsa de susținere a unor măsuri precum înghețarea salariilor și creșterea taxelor.
Totuși, avizul CES este consultativ și nu blochează implementarea ordonanței, scrie digi24.ro.
Alte măsuri incluse în ordonanță
– Pensiile: Valoarea punctului de referință va rămâne la 81 de lei.
– Indicatorul social de referință (ISR): Se menține la nivelul din noiembrie 2024.
– Munca suplimentară: Se va compensa doar cu timp liber, fără plata suplimentară.
Guvernul își propune ca măsurile incluse în „ordonanța trenuleț” să reducă deficitul bugetar și să stabilizeze economia în 2025.
Rămâne de văzut ce efecte vor avea aceste decizii asupra economiei și societății.
Foto: Descriptiv/romaniatv.net