New Profesional Consult 930 x 122

Ce facem cand ne doare stomacul

Afectiunile intestinale pot fi produse de apa, alimente contaminate, ca urmare a unei alimentatii necorespunzatoare cum ar fi excesul de bauturi reci, fructe sau inghetata. Plantele medicinale reprezinta un remediu eficient in tratamentul tulburarilor intestinelor.

In lunile caniculare sint mai frecvente afectiunile intestinale. Acestea pot fi insotite de greturi, varsaturi, stari febrile, dureri abdominale, dureri de cap. Ele pot fi de natura infectioasa, produse de apa sau alimente contaminate, sau pot fi secundare unui tratament medicamentos, sau unei alimentatii necorespunzatoare cum ar fi excesul de bauturi reci, fructe sau inghetata.
Dar cum se pot trata natural aceste afectiuni?
Tractul intestinal este dominat de zodia Fecioarei, afectiunile acestuia sint generate, in plan subtil, de lipsa de incredere in sine.
Bolile intestinale pot avea manifestari de tip:
* aer – caracterizate de dureri neregulate ca localizare si durata, dependente de starea emotiva a persoanei, corelate cu momentele de nesiguranta, neincredere, agitatie. Se asociaza si cu senzatii de balonare.
* foc – caracter de arsura, insotite de febra, iritabilitate, ulceratii si singerari ale mucoasei intestinale.
* apa/pamint – caracterizate de dureri difuze, de mica intensitate, stare de letargie. La acest tip tranzitul intestinal este lent, generind constipatia cronica.
Remedii pentru tulburarile intestinelor
Sindromul diareic produs de neplaceri, stres, emotii puternice etc., este o tulburare aflata sub dominanta aerului. Plantele folosite in acest caz sint plante care decontracteaza muschii, relaxeaza si care ofera sustinere si suport psihic.
Roinita (Melissa officinalis) – uleiul volatil contine aldehide monoterpenice care previn infectiile cu microbi, fiind antiseptica, si are actiune antispastica si sedativa.Este recomandata in crampe, balonari, greata, varsaturi, colopatie spastica sau tulburari de tranzit.
Mataciune (Dracocephali herba) – contine ulei volatil, principii amare, taninuri. Planta are actiune antiseptica (uleiul volatil) si cicatrizanta (tanin), antispastica. In plan subtil confera claritate mentala, stimuleaza memoria, purifica, focalizeaza. Este indicata in tulburari digestive generate de depresii, stres, stari anxioase etc. precum gastritele, ulcerul, colicii, meteorismul sau diarea.
Coriandru (Coriandriu fructus) contine ulei volatil, steroli, flavone, proteine, mucilagii, pectine. Are gustul aromat-picant ce confera focalizare, curajul de a te manifesta spontan, incredere. Planta protejeaza de agresiuni externe, deblocheaza canalele energetice, dinamizeaza. Este folosita in colici, colopatii spastice, fermentative sau infectioase.
Gustul plantelor si remediile fitoterapice
In tratamentul sindromului diareic cu predominanta de foc, se folosesc plante care modifica mediul astfel incit face imposibila inmultirea microbilor, purificatoare, cicatrizante si antiinflamatoare. Gustul amar actioneaza impotriva febrei si purifica. In plan subtil induce detasare, elevare. In afectiunile acute se folosesc plantele cele mai eficiente: tintaura, pelin, ghintura, coada soricelului. In afectiunile cronice se folosesc: papadia, anghinarea, lemnul Domnului. Plantele cu gust astringent, rachitan, coada racului actioneaza impotriva inflamatiilor si hemoragiiloe si au actiune reepitelizanta. In diareea infectioasa sint recomandate: rizomul de cerentel, frunzele de merisor, coaja de stejar, ienuparul, iarba sarpelui, echinaceea. Cea mai eficienta terapie antiinfectioasa, se bazeaza pe uleiuri esentiale de: coriandru, chimen, fenicul, anason, cimbru, ienupar, menta. Se folosesc cite 10 picaturi, de trei ori pe zi, intr-o lingurita de miere (zahar), timp de 5-10-21 zile.
Gemoterapie
Mugurii reprezinta un alt remediu eficient in tratamentul tulburarilor intestinelor. Dintre acestea, mladitele de merisor si mugurii de nuc sint foarte eficiente. * mladite de merisor – 50 picaturi, dimineata. * muguri de nuc – 50 picaturi, seara.

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3